Балет "Вега" от Търговище спечели първа награда от международен фестивал

07:16, 25 юни 16 / Култура 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само с първи места и голяма награда се завърнаха танцьорите на балет "Вега" Търговище от  Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда” в Албена. През миналата година формацията спечели Гран При и поканата за безплатно участие в тазгодишното издание на форума. Той събра  в курортния комплекс  деца от България, Русия, Украйна, Молдова, Македония и Румъния, занимаващи се с танцово, музикално, изобразително и театрално изкуство.

Момичетата от Търговище участваха във възрастова група 13-18 години в разделите съвременни и характерни танци, и обраха първите места в тези категории.  Триумфът на „Вега” беше пълен след поредното спечелване и на голямата награда на фестивала.

 „Момичетата  се представиха на високо ниво и това се оценява, както от журито, така и от организаторите. Президентът на фестивала Кирил Костадинов  лично ги поздрави с думите: Деца, това, което е правите е значимо, защото сте пример и образец за останалите колективи, как трябва да се работи. Специалната награда, която получавате не е случайна - тя е поощрение за успехите ви и има за цел да покаже на следващия фестивал в Банско вашия продукт и ниво. Вие спечелихте не само първенството, но и сърцето ми и аз ще направя всичко възможно да представите България и на други международни форуми под егидата на ЮНЕСКО.

Освен в конкурсната програма, в рамките на фестивала балерините взеха участие и в майсторски клас на тема „Танц и сценично поведение”, проведен от проф. Таисия Ямбастиева - преподавател в НАТФИЗ.

Утре малките и големи танцьори на „Вега” пътуват за Разград, където се провежда конкурсът „Звезден път”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама