Над 2300 изпълнители очаква съборът край с. Дебрене

07:23, 25 юни 16 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 2300 изпълнители от цялата страна ще се включат в тазгодишното, 48-мо издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, който ще се проведе край село Дебрене.

От 1997 година с решение на Добрички общински съвет, всяка последна събота на месец юни се провежда празникът на община Добричка, ден в който красивата горска местност край с. Дебрене се оглася от фолклорната магия.

Празникът на община Добричка има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции, да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество. Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” за  поредна година е включен в Националния културен календар на България.

Във фолклорната проява ще се представят 90 певчески групи, 18 танцови състава, 8 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 12 индивидуални изпълнители инструменталисти.

На пет естради ще претворят фолклорната магия  изпълнители от областите Добрич, София, Шумен, Русе,  Силистра, Бургас, Търговище, Ловеч и Варна.

Традиционни участници са колективи от  общините на област Добрич –  Ген. Тошево, Каварна, Добрич – град, Шабла, Балчик. Най-много са участниците от община Добричка - 929. Те ще покажат своите умения като певци, свирачи, танцьори, изпълнители на народни обичаи и ще изпълняват автентичен български фолклор.

Най-малкият участник в събора е Дани Тодоров Казаков на 5 години от Бургас, а най-възрастният е 82 годишната Йорданка Петкова от с. Царевец , община Добричка.

Подготовката и провеждането на събора се извършва от организационен комитет с председател кмета на община Добричка инж. Тошко Петков.

Изпълненията на участниците ще се оценяват от специалисти фолклористи. Част от цялостната традиционна празнична атмосфера ще бъде присъствието на търговски обекти и павилиони.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама