Обама разговаря с Камерън и Меркел за излизането на Великобритания от ЕС

07:31, 25 юни 16 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Барак Обама е обсъдил по телефона с британския премиер Дейвид Камерън и с гермаснкия канцлер Ангела Меркел решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Обама съобщи, че ще продължи координацията с европейските съюзници за гарантиране на стабилността на световната финансова система, предадоха БТА и ДПА.

Американският президдент похвали Камерън, който се оттегля от премиерския пост, в реч на конференция на предприемачи в Стандфордксия университет. По неговите думи британският премиер е „прекрасен партньор на световната сцена“. Обама посочи и че Камерън е обещал плавен преходен период.

Той увери, че ще се запазят добрите отношения между САЩ и Великобритания.

"Въпреки че отношенията на Великобритания с ЕС ще се променят, това, което няма да се промени, е специалната връзка между нашите две държави", каза президентът на САЩ. Той допълни, че „Дейвид е чудесен приятел и партньор“.

„Важно е да останем съсредоточени върху икономическия растеж и финансовата стабилност и в разговора се съгласихме, че нашите икономически и финансови екипи ще останат в тясна връзка“, отбеляза Обама, цитиран от Франс прес.

По повод рзговора си с Ангела Меркел той каза, че САЩ и европейските им съюзници ще работят тясно заедно в следващите седмици и месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама