Нина Ставрева: Имаме добри очаквания за активния туристически сезон в Каварна

07:44, 25 юни 16 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нина Ставрева – кмет на Община Каварна пред Topnovini.bg

-     Г-жо Ставрева, започва активният туристически сезон. Готова ли е община Каварна?

- Имаме добри очаквания за активния туристически сезон тази година. Общината се представи добре на специализираните борси и изложения не само в България, но и в Русия и Молдова. Все още имаме някои пречки да изпълним амбициозната си програма за реновация на пространството около плажа. В момента тече процедурата, по която държавата ще ни предостави за управление пътя, който свързва града с плажа. Надявам се, до началото на сезона да решим този проблем, който вече 12 години затруднява гражданите и гостите на града. Общинския съвет е отпуснал и средства, за да може да се реновира плажната ивица. В момента собствениците на хотели, които още са в строеж, ги обезопасяват. Издали сме предписание на всички тях да почистят и да направят приветлив района около хотелите, а за плажната ивица ще се погрижи Община Каварна. Програмата ни е амбициозна, а времето кратко, но тази година туристите, които ще дойдат в града ни, ще видят много по-красиво и приветливо пространството около морето.

-     Ще има ли това лято неохраняеми плажове на територията на общината? Какви мерки ще бъдат предприети за обезопасяването им?

- Процедурата на Министерството на туризма за отдаване под наем на плажовете в община Каварна почти приключва. Все още не сме информирани окончателно кои са плажовете, които остават без стопанисване. Тази година централния плаж на Каварна ще бъде охраняем. Подготвяме го в момента, за да може и той да бъде използван от хората.

-     Ще се реши ли проблемът със залива Болата, където възникна напрежение сред живеещите в района, след като МОСВ предприе мерки за ограничаване достъпа до природния резерват.

- Проблемът с достъпа до плажа на залива Болата е временно решен. След разговорите ми с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева се опитхме да намерим компромисно решение. По време на разговорите на представителите на министерството с хората от с. Българево бяха предложени варианти. Един от тях се дискутира най- много между заинетересованите страни. Това е изграждане на зона, в която хората ще могат да оставят автомобилите си. Подчертавам, че това е временно решение. Същността на проблема е, че рибарите също трябва да имат достъп, защото буните на залива са единственото място, откъдето могат да пускат лодките си. Това така не може да продължава. Проблемът трябва да се реши дългосрочно с изграждане на рибарско пристанище в Каварна или лодкостоянка. Предприели сме необходимите действия и проучваме възможността за изграждането на такова съоръжение. Надявам се в най-скоро време да имаме ясен отговор как може да се реализара подобен план.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама