Кунева: Не съм обещавала увеличение на заплатите, но се водят разговори

09:49, 25 юни 16 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Когато казах ще работим за увеличение на заплатите на учителите, означава точно това – ще работим. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в сутрешния блок на бТВ относно учителския събор, организиран от МОН миналата седмица в зала „Арена Армеец“. Думите й там бяха изтълкувани като обещание за по-високи заплати, с което изненада премиера и финансовия министър. 

БСП й поиска оставка, а независимият народен представител Георги Кадиев я критикува, че е организирала фолк-концерт за 12 хил. учители.

Тя обясни, че разговорите за това увеличение са водени на експертно ниво чрез колективния трудов договор. Никъде не е обещаваното увеличение на заплатите, а работа в посока на това увеличение. Това са и приоритетите на МОН.

Кунева категорично заяви, че няма недоразумение между нея, финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов.

„Качествено образование без учители е невъзможно“, подчерта Кунева. И допълни: „Ще работим за увеличаване на 10% на заплатите на учителите. Моята задача като министът на образованието е да нараснат парите за образование“.

47 хил. са учителите, които ще се пенсионират през следващите 10 години, посочи тя стряскащата статисика. По нейните думи е вжно да убедим младите хора и да ги задържим да работят в образователната система. И това може да стане с 10-процентно увеличение на най-малката заплата при назначаването на новите кадри. Според нея това не е натоварване на бюджетната система, а грубите сметки са за допълнителни 120 млн. лева.

„Не вярвам в реформи без пари“, каза Кунева. Тя допълни, че ако се концентрират усилията върху учителите, ще успее и реформата в образованието, която ще доведе до по-високи резултати при учениците на матурите и външното оценяване

Относно поисканата й оставка от БСП Кунева коментира, че левицата иска Законът за училищното и предучилищното образование да не влезе в сила. „Този петък вероятно отново ще имам минимум 7 въпроса от БСП, тъй като червените се надяват някъде да се пропука законът", допълни образователният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама