Излизането на Великобритания отваря нови пътища пред ЕС, смята Светослав Малинов

11:52, 25 юни 16 / Политика 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обединеното кралство гласува да си върне правото да отнема и ограничава правата на европейските граждани. Миграцията и имиграцията са основните теми за британците, като бежанците не намират място в дебатите, защото са прекалено малко. Това коментира депутатът от ЕНП/Реформаторски блок Светослав Малинов на публична дискусия на тема „Референдумът във Великобритания и бъдещето на Европейския съюз“.

Според него 330-те хил. имигранти във Великобритания за една година са причината за референдума. Той е убеден, че  няма как нещата да не се влошат след 2-те години, през които ще трае просецът на излизане на британците от Европейския съюз.

Това, което е предпазвало европейските граждани, включително и българските, относно неприкосновенноста и пълните им права на Острова, е членството им в ЕС. Референдумът е насрочен именно заради това, да започне процес на ограничване на тези права и свободи, коментира той.

Българските граждани ще изпаднат в ситуация, в която няма да имат онази сигурност. Не знаем и кога ще започне преговорният процес на излизане. Най-големия проблем е, че започне ли процесът на договаряне, той не може да бъде затворен. Но кой ще започне този процес, след като министър-председателят в оставка Дейвид Камерън и основният активист за излизане от ЕС Борис Джонсън отказват да бързат, се пита Малинов.

Според него ЕС е напълно готов с този преговорен процес. Само че всички властови лосове за влияние са в Съюза и решенията се приемат с мнозинства и консенус.

„Секирата за Великобритания е приготвена“, убеден е той. Каквото и да поиска Великобритания, ще бъде сама срещу останалите. По-силния ще налага волята си и ще прави отстъпки само там, където му е изгодно. Това е пример за влошаване на отношенията, защото Англия става конкурент и не може да се спаси от това.

Малинов е спокоен, защото българският интерес е в една група с този на поляците и на румънците. „Ще седнем и ще кажем на англичаните: ако искате достъп – никакви ограничения за свободното движение на нашите граждани“, отбеляза той.

„Лошото е, че влязохме в такъв режим на отношение и сме конкуренти. Ако ЕС сега не се защити с безпощадни преговори, утре британците могат да кажат, че ще влязат отново в Съюза, но при по-добри условия“, каза още евродепутатът.

Малинов прогнозира, че след излизането на Великобритания от ЕС, ще се отоври възможност за по-бърза интеграция на Съюза, за много по-бързо налагане на европейски политики и изграждане на нови структури. „Сега ще се открие един път с много по-малко препятствия, защото най-голямото препятсвие, постоянната неохота за такива политики – Великобритания, вече няма да бъде част от съюза“, каза той.

Според него ефектът на доминото ще бъде заменен от друг ефект, чието име още не е измислено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама