Първи Национален средновековен събор откриха в НИАР „Мадара”

13:04, 25 юни 16 / Култура 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със зрелищната възстановка „Създатели на българската държава” днес бе открит първия Национален средновековен събор „Мадарски конник”. Събитието се провежда на старините в НЕАР „Мадара”.

Посетителите имат възможност да се запознаят със средновековния бит, облекло, въоръжение и обичаи на старите българи.

Съборът предлага демонстрации на сечене на монети, сарачество, стрелба с лък, боравене с характерно за средните векове оръжие.

Винарска изба от Шумен предлага традиционни за региона вина, а също и медовина.

В проявата участват представители на НД „Традиция”- Шумен, Велико Търново, Велики Преслав, Добрич, Сдружение „Авитохол” – Варна, СНЦ „Крумъ Страшний” – Шумен, Родолюбивий комитет „Крум Страшний” - Шумен, патриотичен клуб „Възраждане” – Търговище.

Участниците в първото издание на събора бяха подготвили урна с пръст, от старите поселения на българите край Над Сант Миклош, Румъния. Урната ще бъде заровена по-късно днес с тържествен ритуал в подножието на Мадарския конник. Идеята е всяка година по време на събора край митичният релеф да се поставят урни с пръст донесени от земите населяани някога от българите.

Гост на първия Национален средновековен събор в НИАР „Мадара” бе зам.-кметът на община Шумен Найден Косев. Той поздрави всички присъстващи, като подчерта, че проявата е добър начин с достъпни и атрактивни средства младите хора да се запознаят с българската история.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама