Военноинвалиди искат равни права с ветераните от войните

14:21, 25 юни 16 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военноинвалидите и военнопострадалите настояват да имат права като тези на ветераните от войните. Това заяви председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев на пресконференция.

Аптеките, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), трябва да предоставят лекарства и на военноинвалидите, категоричен е той. По неговите думи аптеките в страната, които предоставят лекарства на военнослужещите, са 340 на брой, но те са разположени главно в големите градове. Това затруднява снабдяването на пострадалите от войните с лекарства.

При личните лекари също има проблем, тъй като някои от тях не работят с наредбата за лекарствените продукти, отбеляза Велчев. От съюза настояват и за обновяване на сисъка с лекарствата, които се изписват на пострадалите и инвалидите от войните. Разликата между тях и ветераните е, че военноинвалидите доплащат 25% от цената на лекарствата, докато ветераните ги получвват безплатно.

Велчев коментира и военните санаториуми в Поморие, Хисаря, Банкя и Наречен. Този в Поморие е докаран до положение на западане и не може да бъде продаден. „Никой няма право да разпродава имущество, което има друга цел. Ние трябва да оставим тези социални придобивки, за да привличаме хора в армията си”, допълни той.

Над 5400 са включени в централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите в Министерството на отбраната, откъдето им издават и здравните книжки. Близо 3000 са пряко пострадалите от войните, а останалата част са техните родители, съпруги и деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама