Рекорден брой изпълнители се включиха в 48-ия събор край Дебрене (снимки)

15:57, 25 юни 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Дебрене пази и ще съхранява българския фолклор и българския дух” – това каза кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков при откриването на празника на общината и 48–ото  издание на  фолклорния събор “Песни и танци от Слънчева Добруджа”  Дебрене 2016 г. Той призова жителите на Общината да пазят духовните ценности на добруджанеца, защото това е формулата за запазване на българското и на България. И ги призова да продължават българските традиции обичаи, песни и танци.

Рекорден брой участници – около 2500, събра съборът край село Дебрене. Те са от цялата страна, а началото на конкурсната програма поставиха възпитаници и преподаватели от единственото учебно заведение, извън България, където на професионално ниво се изучава български фолклор – музикалния колеж в Твърдица, Молдова. „Благодарни сме, че се срещаме на нашата земя, защото българинът, където и да е, когато чуе българска песен, сърцето му трепва, защото кръвта помни“, сподели Алла Кара – директор на колежа.

Гости на празника имаше също и от румънската община Компана. Сред официалните лица бяха председателят на Добричкия Общински съвет Донко Марев, общински съветници, кметове и кметски наместници.    

Фолклорната магия претвориха на  пет сцени 90 певчески групи, 18 танцови състава, 8 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 12 индивидуални изпълнители инструменталисти.

Изпълнителите бяха от областите Добрич, София, Шумен, Русе,  Силистра, Бургас, Търговище, Ловеч и Варна. Традиционно, най-многобройни са представителите на община Добричка, някои от които вече за 48 път участват в събора край село Дебрене.

Фолклорните формации към читалищата от населени места от общината като Смолница, Дончево, Стожер, споделиха, че изпълняват автентични народни песни и танци, които са научили от своите предци. Дори костюмите, с които се явяват на сцената, са от тях и в повечето случаи са над стогодишни. Певците и танцьорите най-често са във възрастовите граници от 60 до 80 години. Много от тях днес участваха за над 30-и път. Най-възрастният участник на празника днес бе 82 годишната Йорданка Петкова от с. Царевец , община Добричка. Някои от селата, като Дончево, могат да се похвалят и с млада смяна. Около 20 младежи също участват във фолкорната формация към читалището.

Най-младите изпълнители бяха петгодишни. Сред тях е и Генади от Центъра за социална интеграция и рехабилитация в с. Стефаново. Малчуганът се представи с песен, заедно с групата от центъра. Споделя, че най-много му харесва да пее, а любимата му песен е „Лаленце се люлее“. Мечтае да стане тракторист, когато порасне И обещава, че и тогава ще пее. Децата споделиха, че са се подготвяли отскоро за участие в събора.

„На събора „Песни и танци от слънчева Добруджа“ виждаме едни от най-автентичните изпълнения на добруджанските хора. Те са свързани най-вече със силно приклекналото положение на тялото, тъй като добруджанецът е свързан със земята, със селскостопанския трудов процес. След това виждаме характерните женски движения, като „честа“, „ръка“, „сборенка“. При честата, например, жените танцуват с подчертани стъпки на цяло ходило. Тук наблюдаваме и едни от най-автентичните песни на Добруджа – тези при зажънване“, сподели главният художествен ръководител на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, Стоян Господинов, който е член на едно от журитата на фестивала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама