Кметове на населени места в община Велико Търново обмениха добри практики в Сърбия

16:00, 25 юни 16 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметове и кметски наместници на населените места в община Велико Търново посетиха Община Сливница и сръбските общини Ниш, Пирот и Цариброд. Работната среща бе с цел подобряване на партньорството и обмяна на добри практики в местното самоуправление, информира председателят на „Сдружението на кметовете и кметските наместници Янтра – 2001“ Тошо Кръстев.

„В Сливница бяхме посрещнати от зам.-кмета Йордан Новков и кметски наместници в общината. Пред нас те представиха резултатите от реализираните проекти в общинския център и селата с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони", заяви Кръстев. 

"Следващата спирка на нашите селски управници бе  в близо триста хилядния Ниш – град, побратимен с Велико Търново от 1973 година. Там нашата делегация бе посрещната от зам.-кмета Любиша Славкович и Едвин Сугарев, генерален консул в Ниш. Сугарев отговаря за консулски окръг, обхващаш Нишки, Пиротски, Пчински, Борски, Ябланички, Топлички и Зайчарски окръг. Това е регионът, където живее българското малцинство в Сърбия. В рамките на официалното посещение са обсъдени бъдещи бизнес възможности и потенциала за установяване на контакти между бизнес структури от сръбска и българска страна, както и задълбочаване на партньорството между двете общини. 

 Официалната визата на местните ни управници продължи в Пирот. В града на килимарството кметовете ни бяха посрещнати от Сретен Савов, член на Общински съвет и Бранислав Златков, директор на Туристическата организация в града. „Двамата ни запознаха с административното делене на Пиротски окръг, представиха ни ежегодния фестивал на луканката, на който града е домакин и който е посещаван от близо 10 000 български туристи, говорихме за обмен на културно-историческия продукт."  каза още председателят на Сдружението на кметовете и кметските наместници Янтра – 2001 Тошо Кръстев.  

Последната среща на кметската ни делегация е била с Делян Милев, подпредседател на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия и Васил Андреев, директор на Спортния център в Димитровград/Цариброд. Градът е с население около 7 000 души, като мнозинството се самоопределят като българи. Официалният език е български, а близо 90% от завършващите средното си образование в Димитровград продължават обучението си в български ВУЗ-ове.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама