Уралският младежки симфоничен оркестър дебютира на „Варненско лято“

16:12, 25 юни 16 / Култура 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вече 10 години Уралският младежки симфоничен оркестър от Екатеринбург представя своето вълнуващо изкуство в родината си Русия, в редица европейски градове, на престижни международни фестивали. Дебютът му на Международния музикален фестивал „Варненско лято 2016“ е днес от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Под диригентската палка на Енхе и с участието на талантливата българска цигуларка Лия Петрова, уралци ще изпълнят две значими и обичани от публиката в цял свят произведения на Пьотр Илич Чайковски - знаменития Концерт за цигулка и оркестър и прекрасната Симфония № 4, определена от специалистите като първата симфонична драма в руската музика.

Виртуозната цигуларка Лия Петрова (1990 г. ) прави успешна международна кариера. Началото на нейния артистичен път бележи медал за най-млад артист на ЮНЕСКО, присъден й когато е едва на 8 години. Следват още престижни награди, активна концертна дейност на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам и др. Сред звездните й изяви е участието в проекта „Марта Аргерих и приятели“ в Атина, където през 2011 г. свири заедно с Марта Аргерих, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски.

Уралският младежки симфоничен оркестър е академична формация, която обединява процеса на обучение с концертни изяви. Оркестърът е основан през 2006 г. В неговия състав влизат студенти и бивши възпитаници на музикалните учебни заведения в Екатеринбург. Оркестърът всяка година участва в 40-45 концерта, представяйки около 30 програми пред публика. Негов основател, диригент и ръководител е маестро Енхе. Младите уралци имат забележителен опит от участия на различни музикални форуми в Русия, Франция, Германия.

Енхе (Енхбаатар Баатаржав) е второ поколение диригент. Баща му е бил художествен ръководител и главен диригент на Националния театър за песни и танци в Монголия, дирижирал е оркестъра на Националната опера и балет и филхармонията на Улан Батор. Завършва Уралската консерватория със специалности виолончело и симфонично дирижиране. Лауреат е на Международния конкурс за диригенти „Прокофиев“ в Санкт Петербург, двукратен носител на Наградата на губернатора на Свердловска област. От 2015 г. Енхе е директор на Лятната оркестрова академия - проект на Международния младежки културен център, открит към Свердловската филхармония по инициатива на Министерството на културата на Руската федерация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама