Манолова готви законодателни промени за малките производители на плодове

16:23, 25 юни 16 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Готова съм да инициирам законодателни промени, които ясно да регламентират защитата на малките производители на плодове и зеленчуци при бедствени ситуации, унищожаващи производството им. Това заяви пред журналисти в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова, цитирана от „Фокус”. По думите й от пролетните измръзвания са пострадали предимно малките производители на плодове в региона, които имат между 5 и 15 декара.

„Обикновено се събират и продават около 5 хиляди тона, а тази година са само 2 хиляди тона череши. Това говори, че има много пострадали насаждения. Аз съм готова да дам цялата си подкрепа на черешопроизводителите и да настоявам същото да направят и институциите”, категорична бе Манолова.

Според нея законодателната уредба не е съвършена, защото защитавала по-лесно големите, отколкото малките. Въпреки това обаче, дребните производители също имали възможност да получат обезщетения.

Освен реколтата на череши, е поразена и тази на ябълки и сливи. Омбудсманът призова производителите да да подадат заявления за получаване на обезщетения.

В сряда Манолова ще има среща със земеделския министър, на която ще постави темата за обезщетяване на черешопроизводителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама