Започва приемът на молби за еднократна помощ за първокласници в Разградско

17:57, 25 юни 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на месец юли в дирекциите "Социално подпомагане" в област Разград започва приема на молби за еднократна целева помощ за първокласници. Размера на помощта е  250 лева, утвърден с Постановление  на Министерски съвет, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Костова.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 400 лева.  Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства или в семейство на роднини или близки.

Средствата  се отпускат, за да  покрият  част от разходите за  подготовка на учениците  за  първи клас.

Молба-декларацията за помощта се подава в Дирекция „Социално подпомагане„ по постоянен адрес на родителя след записване на детето в първи клас. Молбите се приемат до 15 октомври. Изключение правят случаите, когато поради здравословни причини, установени с медицински протокол, детето не може да започне училище, но не повече от шест месеца от началото на учебната година.

Към молба-декларацията се прилагат удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молбата; удостоверение, издадено от съответното държавно или общинско училище, че детето е записано в първи клас; копие от заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ или решение на съда, когато детето е настанено в семейство на роднини, близки или в приемно семейство;  удостоверение за раждане на детето за справка; лична карта за справка; за децата с трайни увреждания – копие от ЕР на ДЕЛК, ТЕЛК, НЕЛК; за децата с един жив родител – копие от акт за смърт на починалия родител или удостоверение за наследниците му.

 За предходната  учебна година, в областта еднократна помощ  за първокласници са  получили  765 семейства, в общ размер на 193 000 лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама