Дискусиите за бъдещето на ЕС след Брекзит продължават след 2 месеца

07:16, 30 юни 16 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Евролидерите ще се съберат отново на 16 септември в Братислава за среща във формат 27, на която ще обсъдят бъдещето на Европейския съюз без Великобтирания. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в сряда, след срещата в Брюксел.

„Първите дискусии след Брекзит не дадоха възможност да се направят заключения и затова на 16 септември ще се съберем на среща, за да продължим своите разговори. Лидерите на 27-те страни решиха преговорите с Лондон да не започнат, докато не бъдем официално уведомени от Великобритания за напускането й“, каза Туск.

Срещата на върха през септември ще се проведе само няколко дни, след като управляващата Консервативна партия в Обединеното кралство трябва да избере наследник на Камерън, който подаде оставка миналия петък, след като британският народ реши на референдум да напусне ЕС.

По думите на председателят на Европейския съвет обсъжданията в Брюксел са показали абсолютно недвусмислено, че незаконната миграция е една от основните причини за сегашната криза на самоувереността в Европа.

„Затрудненията на ЕС в усилията му да установи контрол над миграцията са една от главните причини той да бъде разлюбен от гражданите си, а масираната имиграция от европейски и други страни е един от основните фактори, накарали британците да изберат да напуснат съюза“, подчерта Туск, цитиран от ДПА. „Трябва да работим със съседите си, с нашите институции и служби за спиране на потока от незаконни мигранти и за възстановяване на контрола по външните ни граници. Това е планът ни за днес и утре“, каза той.

Междувременно стана ясно, че държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз са се разбрали, че Великобритания не може да има достъп до единния пазар след напускането на съюза без приемането на правилата на Общността относно свободното придвижване на хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама