Откриват процедура за финансово оздравяване на Община Сливен

07:25, 30 юни 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ОбС Сливен разглежда 60 предложения на редовно заседание. 59 точки за включени в предварителния дневен ред на заседанието на Общински съвет Сливен. Очаква се на сесията днес да се добави още едно предложение, касаещо проект на Община Сливен по ОП „Околна среда 2014 - 2020 г”.

Проектът е за изграждане на компостираща инсталация за преработка на разделно събрани отпадъци на стойност 3 900 000 лева и 100 процента финансиране от програмата. Общината трябва да внесе проектното предложение до 1 август. Съветниците ще дадат съгласие за още един проект на общината – да се кандидатства по ОП „Региони в растеж” с проект за интегриран градски транспорт.  «Общинският съвет продължава традицията от предишните мандати на управление да се подкрепя участието на общината в европейските проекти”.

По предложение на председателя на ОбС Димитър Митев, на сесията ще бъде открита процедура за финансово оздравяване на Община Сливен. Съветниците ще възложат на кмета Стефан Радев и общинската администрация до 29 юли да изготвят оздравителната програма. Предвижда се общественото обсъждане на програмата да стане на 25 август от 9 ч в зала „Май”. Общинският съвет трябва да одобри плана за финансовото оздравяване на сесията си на 31 август. След това общината може да поиска безлихвен заем от Министерството на финансите. При добро изпълнение на плана има възможност тези средства да бъдат превърнати в субсидия.

По думите на Митев това е една изключително добра възможност, която МФ дава на общините с финансови затруднения. „Няма да бъде почтено към нашите съграждани да не се възползваме от това и призовавам всички общински съветници да подкрепят предложението. Сега е моментът да покажем, че можем да се справим с финансовата криза”, призова председателят на общинския съвет.

Сред основните въпроси, които днес съветниците ще разглеждат и гласуват, са промени в наредба за изменение на определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяне на права  на територията на Община Сливен. С тази промяна се отменя въведена цена за услуга, която е за предварително съгласуване на документи, свързани с промяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд.

С приетата изцяло нова Наредба за обществения ред на територията на община Сливен се въвежда нова такса за удълженото работно време на търговските обекти. Ще бъде променен и правилникът за работа на ОП „Земеделие, гори и водни ресурси”. За втори път ще се разгледа предложението за промяна изменение на правилника за дейността на ОП „Общински пазари”. Ще бъде дадена възможност 7 павилиона на микро пазара в кв. „Дружба” да влезнат в активите на ОП, което ще носи ползи за общината.

Сесията ще утвърди избора на управител на „Общинска охрана и СОТ” ЕООД Петко Чолаков.  Ще бъдат утвърдени директорите на ОП „Земеделие, гори и водни ресурси” - Даниела Йорданова и ОП „Общински пазари” - Жанета Стойчева, след проведен конкурс. По негово желание ще бъде освободен досегашният управител на ДКЦ 1 д-р Александров. Д-р Атанас Грунов ще бъде избран за временно изпълняващ длъжността. Следващото заседание на общинския съвет ще гласува процедура за избор на постоянен управител.

Предложението на кмета Стефан Радев до общинския съвет да се премести стоянка на  таксиметрови шофьори в квартал „Българка", е следствие на писмо от РУ на МВР в Сливен и след решение на общинската комисия по безопасност на движението, поясни Митев.

„От началото на мандата общинският съвет е приел 257 решения и нито едно не е оспорено и върнато от областния управител. Това е следствие на експертната работа в постоянните комисии”, обяви  председателят на ОбС Сливен Димитър Митев.

Общинският съвет на Сливен ще работи и през летните месеци, очаква се следващите заседания да са на 28 юли и 31 август. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама