Решават за собствеността на ВиК в Петрич

07:43, 30 юни 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След Сандански и Петрич е на път да се включи във Водната асоциация в Благоевградско.

ВиК в южния град е общинска собственост, но предстои преструктурирането му и преминаване в актива на държавния монополист. Това сториха и общинарите в Сандански преди ден. Предстои одържавяване на дружествата в Кресна и Струмяни.

"Тревожно от години е състоянието на водопроводната и канализационната мрежа в града и селата, средната възраст на съоръженията е повече от 50 години. Остарялата и амортизирана мрежа води до две сериозни последствия за всички нас - загуба на питейната вода и работа на „парче”, която струва неоправдано скъпо на населението", коментира кметът на Петрич Димитър Бръчков.                             По последни данни на специалистите от КЕВР, загубите на питейната вода в Петричко достига до 54 процента, което води до недостиг на питейна вода за хората в общината.

"Ежедневно в града и селата се работи по отстраняването на аварии, като само за изминалата година техният брой е над 600. Харченето на средства не оставя възможност за сериозни инвестиции по подмяна на вътрешната мрежа, отдавна надживяла експлоатационния си период. Заради този факт много от селата ни са обречени на безводие дни наред", заяви градоначалникът Бръчков.

Бюджетът на Петрич не позволява сериозни инвестиции, за да реши проблемите във водния сектор. Единствената възможност е подмяна на вътрешната мрежа и прилежащи съоръжения като пречиствателни станции за питейна и отпадни води остава финансирането от европейските програми и частично подпомагане от държавния бюджет. 

"Условието, за да кандидатстваме по програми на ЕС, е във всяка област да има по един ВиК оператор - държавният. В дългосрочен план община Петрич има нужда от инвестиция на 130 000 000 лева във водния цикъл, в краткосрочен план от 85 000 000 лева, а най-неотложно, за да се осигури нормално подаване и качество на питейната вода са нужни 56 милиона. Този е основният ми довод като кмет да внеса предложение до съветниците за включването на общинското ни водопроводно дружество в Асоциацията на ВиК операторите в област Благоевград", обясни кметът Димитър Бръчков. 

Решението ще бъде обсъдено в Общинския съвет на заседание днес..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама