МВР решава да накаже ли полицая, застрелял обирджията на заложна къща

08:49, 30 юни 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Органите на МВР ще вземат решение дали да накажат полицая, който застреля обирджията на заложна къща в кв. „Надежда“. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която взе участие в сутрешния блок на БНТ. Тя коментира, че все още тече работа по случая. „Фактите и очевидците показват, че те са действали в ситуация на неизбежна отбрана. Предприели са правилните действия. Колегите са знаели срещу кого са изправени“, обясни Бъчварова.

Попитана дали правомощията на полицаите трябва да се променят за употреба на оръжие, тя посочи, че има достатъчно възможности органите на реда да се справят със ситуацията.

Терористичната заплаха се превърна в едно ежедневие, защото и в Турция зачестиха атентатите. Това коментира по БНТ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод атентата в Турция.

„Сливат се и вътрешната, и външната политика, затова определяме тероризма като една от най-сериозните заплахи в момента. Терористичната заплаха има своята предистория назад във времето. Променя се характерът по различни причини. Затова процесът на глобализация събира отговорностите на външната и вътрешната политика“, обясни Бъчварова.

Според нея отговорността е да се вземат мерки, гарантиращи сигурността на гражданите. Силовият министър увери, че следят много внимателно информацията, която достига до тях и правят анализи за нивото на рискове.

„Имаме ясен план, по който институциите действат в ситуация на повишена заплаха. Информацията, която получаваме невинаги можем да проверим с наши средства. Терористичната зпалаха за Европа не е отпаднала“, добави вътрешният министър.

Бъчварова подчерта, че създават система за интегриране на информация, в която български експерти участват.

По думите й битовата престъпност е социално явление, а извършителите на битовите престъпления са рецидивисти.

„Не можем да разчитаме само на това да поставяме полицаи навсякъде. Превенцията е много дълъг процес, в който усилията трябва да бъдат общи. Трябва да имаме общо разбиране и позиция, което да създаде доверие на органите на МВР и институциите да работят. Това, което правим в курортите беше планирано преди инцидента в Слънчев бряг. За нас е важен резултатът. Държавата има възможност и средства, тогава когато ги използва правилно“, категорична бе тя.

Бъчварова заяви още, че иска да покаже на гражданите дръжавата, която е поредица от институции. „Не мисля, че туристите се притесняват, виждайки тези действия. Може би е плашещо за хората, които не са свикнали на този тип поведение на органите на реда. Това обаче би трябвало да внесе спокойствие“, допълни Бъчварова, като подчерта, че няма политически чадър над престъпността. „Това не изключва определени случаи, в които има зависимости. Длъжна съм да имам съмнения и да го проверя“, обясни още силовият министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама