Възстановяват военни паметници в Казанлъшко

08:55, 30 юни 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 12 509 лв., отпуснати от Министерски съвет, ще се изграждат и възстановяват военни паметници в Казанлъшко.

С част от средствата ще започне проектиране на паметник на химна на „23-ти пехотен Шипченски полк“ – „Велик е нашият войник“ в град Казанлък.

По идея на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, преди две години бе създаден комитет, който да отбележи 100 години от началото на Първата световна война и участието в нея на Полка. Учредители на комитета са членове на военно-патриотичните съюзи и патриотичните организации.

През октомври м.г. бе учреден и инициативен комитет за поставяне на паметна плоча на химна на „23-ти пехотен Шипченски полк“.

Правителствените средства са одобрени по приетия Национален план за отбелязване на стогодишнината от Първата световна война и участието на България в нея.  Заделени са и средства и за завършването на паметника на загиналите във войните в село Хаджидимитрово.

С парите ще бъдат възстановени паметници на героите в още шест села в община Казанлък: на загиналите за Родината в с. Овощник, на убитите и починалите през войните в с. Ръжена, на загиналите във войните в с. Черганово, на падналите герои за България и на назидания на поколенията в с. Средногорово, на загиналите за свободата на Родината от с. Дунавци, както и на мемориала с паметни плочи на загиналите във войните в с. Енина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама