На Острова оповестяват кандидатите за премиер и лидер на Консервативната партия

09:36, 30 юни 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Лондон днес ще бъдат оповестени кандидатите за наследник на подалия оставка след Брекзит британски премиер Дейвид Камерън и лидер на Консервативната партия и правителството на Великобритания.

Очаква се това да стане днес до обед.

Като основни претенденти са сочени бившият кмет на Лондод Борис Джонсън и министърът на вътрешните работи Тереза Мей, станала известна с желанието си да затегне правила за свободно движение.

Мей обяви кандидатурата си с писмо в днешния брой на в. „Таймс“, като обеща да сплоти британците, предаде АФП, цитирана от БТА. „Днес аз давам старт на кампанията си с цел да стана лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. След референдума миналата седмица страната ни има нужда от силен и признат лидер, за да премине през този период на икономическа и политическа несигурност и да договори най-добрите условия да излизане от ЕС“, пише Мей. Тя обеща също да лансира радикална програма за социални реформи с цел направи Великобритания страна, подходяща за всички. „Някои хора трябва да си спомнят, че властта не е игра, а сериозна работа с реални последици за живота на хората“, добави 59-годишната Мей, понягога наричана новата Маргарет Тачър, визирайки главния си съперник, бившия кмет на Лондон и лидер на кампанията за Брекзит Борис Джонсън. Той се очаква днес също да обяви кандидатурата си, както и Лиъм Фокс, бивш министър на отбраната, и министърът на труда и пенсиите Стивън Краб.

Привържениците на Борис Джонсън изтъкват, че в този момент начело на страната трябва да застане човек, който "вярва и е агитирал" за напускане на Евросъюза, и смятат, че той е способен да обедини привържениците и противниците на Брекзита. С по-малко шансове според британските медии е Лайъм Фокс. Той подчерта, че обещанието за ограничаване на имиграцията, дадено в хода на кампанията за референдума, трябва да бъде спазено, и увери, че това няма да струва достъпа на Великобритания до общия пазар на ЕС.

Според в. "Експрес" Борис Джонсън вече е ясен фаворит с подкрепата на около 100 депутати. Проучване, публикувано днес в "Таймс" на социологическата агенция "ЮГов", за Мей са готови да гласуват 55 процента от анкетираните консерватори, а за Джонсън - 38 процента. Името на новия премиер ще стане известно на 9 септември след вътршен вот на 150 000 членове на Консервативната партия, които ще изберат един от двамата финалисти, избрани от депутатите тори. Едва след това ще могат да започнат преговорите с Брюксел за условията, при които Великобритания и Евросъюзът ще се разделят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама