Парламентът ратифицира присъединяването на Черна гора в НАТО

09:44, 30 юни 16 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ратификацията на протокола за присъединяването на Черна гора в НАТО в Народното събрание се превърна в говорилня. Стандартната процедура, която не изисква разисквания и дебати, отне 30 минути на първо четене.

Въпреки желанието на мнозинството гласуването на две четения да мине бързо, а след това парламентът да започне обсъждането на антикорупционния законопроект на вицепремиера Меглена Кунева, от трибуната започнаха разгорещени дебати.

Първи излезе зам.-председателят на “Атака” Десислав Чуколов, който заяви от името на народа на Черна гора, че протоколът не трябва да бъде ратифициран, защото черногорци не искали да са член на Алианса. Той обаче не уточни откъде е придобил това познание. Същото мнение застъпи и независимият депутат Велизар Енчев, който пък реши, че е подходящо да призове от трибуната черногорски лидери да бъдат изправяни на съд в Хага.

В същото време на балконите в пленарна зала беше делегация от Подгорица, начело с председателя на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович.

Изказванията достигнаха такова ниво, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се видя принуден да върне разума в дебата. “Колеги, днес сме тук да ратифицираме, а не да взимаме отношения по избора на Черна гора”, каза той. Решили, че трябва да “изчистят” имиджа на българския парламент пред чужденците, представители и на останалите партии, подкрепящи властта, включително Стефан Кенов, влязъл от листата на Николай Бареков, застанаха на трибуната, за да засвидетелстват подкрепа за ратификацията.

В крайна сметка тя бе приета на две четения със 154 гласа “за”, 5 “против” и 1 “въздържал се”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама