Инж. Дамянов: Прогнозата за цената на водата в Шумен – 4.45 лв. за кубик през 2021 г.

10:32, 30 юни 16 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цената на кубик вода в Шумен през 2021 г. може да достигне 4.45 лв. като това е таванът или така наречената социално-поносима цена, това посочи в доклада си пред общинските съветници в Шумен управителят на „ВиК” инж. Светлозар Дамянов. Според изнесените от него данни, към момента социално-допустимата цена на водата е 3.77 лв. с ДДС, а плащаме 2.60 лв. за кубик.

Според данните от анализа за социалната поносимост на водата, средното потребление на човек е 2.8 куб. метра. По данни на НСИ, базирани на размера на доходите на населението в региона, при това потребление, месечният разход за вода на човек в домакинството ще расте през годините така : от 10.91 лв. за 2016 г. до 12.47 лв. през 2021 г. На тази база е направена и заложената в бизнесплана на дружеството прогнозна цена на водата за след 5 години, посочи инж. Дамянов.

В доклада си той представи предвидените в бизнесплана на на водоснабдителното дружество за периода 2017-2021 г. мерки за намаляване на техническите загуби на вода. Той припомни начините, по които се водоснабдяват Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и фактът, че въведеният в експлоатация през 70-те години на миналия век довеждащ водопровод от яз. Тича е силно корозирал. На практика, това е основната причина за значителното увеличение на авариите и честото спиране на водата през последните години, а загубите на вода са между 8 и 10 млн. кубика годишно,  каза инж. Дамянов.

По думите му, е очевидно, че тези загуби няма да се намалят, докато не се подмени водопроводът. Успоредно с това трябва да се изгради и пречиствателна станция за питейни води, за да се подобри качеството на водата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама