Чеченец с руско гражданство е един от терористите в Истанбул

12:10, 30 юни 16 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разкрита е самоличносността на един от терористите, отговорни за атентата на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул. Това е чеченецът с руско гражданство Осман Вадинов, съобщава „Хюриет“, цитирайки свои източници сред разследващите.

Шофьорът, докарал тримата атентатори на аерогарата, разкрил пред полицията, че терористите са си говорили на чужд език, от който нищо не разбирал.

Атентаторите са пристигнали около 21:00 часа на летището, 50 минути преди да извършат нападението. Тримата са носили ръчен багаж и един куфар. Всички заедно са преминали през входа безпрепятствено, криейки под дрехите си автомати „Калашников“, отбелязва изданието.

Властите разпространиха кадри с двама от атентаторите. На една от снимките се вижда мъж с черно яке минути преди експлозията. На другата - отново мъж в черно, който открива стребла по пасажерите. Късно снощи премиерът Йълдъръм разкри, че единият от терористите се е самовзривил, за да създаде паника и да даде възможност на своите съучастници да проникнат в сградата на самия аеропорт.

"Когато терористите не са могли да преодолеят системата за сигурност и не са успели да преминат през полицейския контрол, те са се върнали обратно, извадили са оръжие от чантите си и са открили хаотичен огън по пункта за проверки", обясни министър-председателят.

Междувременно стана ясно, че турските тайни служби са знаели за готвения атентат в Истанбул и са предупредили властите три седмици по-рано, но това не е довело до предотвратяването му.

Броят на жертвите вече достигна 42 души. Една от ранените жени не е успяла да преживее нощта и е починала от раните си, съобщи в. „Миллет“. Броят на ранените в терористичния акт е близо 240 души.

От вторник вечерта до момента никой не е поел отговорност за кървавия атентат. В сряда вечерта директорът на ЦРУ Джон Бренан заяви, че нападението носи белезите на "Ислямска държава", каквато бе и първата версия, която спомена и премиерът на Турция Бинали Йълдъръм в нощта на атаката. Бренан припомня още, че в повечето случаи при атаки в Турция Даеш не поема отговорността.

Междувременно Летище „Ататюрк” в Истанбул възобнови дейността си напълно, а Истанбул се връща към нормалния си ритъм на живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама