Асоциацията на зърнопроизводителите: Жътвата в Пловдивска област протича с ускорени темпове

12:17, 30 юни 16 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жътвата в Пловдивска област протича с ускорени темпове. Това каза Ангел Вукодинов, член на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите в България, цитиран от Радио Фокус-Пловдив. По думите му последните дъждове и градушки са объркали плановете на зърнопроизводителите.

Вукодинов обясни, че реколтата от ечемик в региона вече е почти прибрана. „Добивът от ечемик е сравнитевно добър, макар че е различен за различните полета. Някъде добивите са относително по-добри - от порядъка на 400 - 500 килограма за декар, а на места и повече. За съжаление не така стои въпроса с цената. За съжаление, пазарите са доста динамични и то в негативна посока. Няма идеален пазар за ечемика. Сделките, които стават са на доста обидни цени, като влияние оказват доста фактори, сред които световни международни и борсови”, коментира Ангел Вукодинов.

Зърнопроизводителят каза още, че жътвата при пшеницата също върви с усилени темпове. „Има поражения от градушки и качеството е много различно. Добивите са сравнително нормални за Пловдивска област - 400 - 500 килограма за декар, а на места и повече. Качеството е доста различно – от добро, до средно и лошо качество. За пшеницата пазарите също са доста напрегнати и няма добри цени. В момента цените са около 270 - 280 за тон за добра пшеница и доста по-ниски цени за пшеница с фуражни качества”, подчерта Вукодинов.

Реколтата от рапица е почти прибрана, с изключение на някои ранни посеви. „Добивите са по-ниски от очакваното. Предполага се, че ще бъдат в порядъка на 250 - 270 килограма от декар. При рапицата срутването на пазарите е най-сериозно. На моменти няма почти никакво търсене на рапица, което е изключително обезпокоително”, добави Ангел Вукодинов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама