Антикорупционният закон на Кунева мина на първо четене, ще го променят на второ

13:26, 30 юни 16 / Политика 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите приеха преработеният вариант на Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, изготвен от вицепремиера Миглена Кунева и внесен от правителството. Това се случи с гласовете на 171 депутати, от които 130 "за", 28 "против" и 13 "въздържал се". Подкрепа за антикорупционния закон дадоха от ГЕРБ, ДПС, "Реформаторски блок", "Патриотичния фронт" и БДЦ.  

Проектът предвижда да се създаде единен антикорупционен орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията. Разширява се и кръгът на лицата, които ще подават имотни декларации, като общински съветници, главните архитекти на общини, ректори на държавните висши училища и др.

Сред най-спорните идеи от проекта е възможността да се подават анонимни сигнали.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев този закон е добър и трябва да бъде приет не заради заглавието му, както обявяват от ДПС, а заради съдържанието си. По думите му е много възможно при окончателното си влизане в сила законът да бъде едно лицемерие. Това зависи от два фактора - дали ще бъде осъкатен между първо и второ четене и от това кой ще го управлява. 

"Аз харесах повече първият проект, който бе отхвърлен миналата година", подчерта Кънев и допълни, че тогава е имало едноличен орган за борба с корупцията. 

Валентин Николов, шеф на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, обясни практиката в Румъния, с която се е запознал при посещението на депутатите от комисията в северната ни съседка.

Практиката в Букурещ е Националният съвет да предлага членовете на антикорупционното бюро в Румъния, което е познато като АНИ. Според него анонимни сигнали се разглеждали там, но се нуждаели от дата и подпис, за да не бъдат в противоречие със законодателството. 

По думите в предлагания от Кунева закон сигнала се окаже неоснователен, обвиняемият не може да се защити. В закона е записано, че директорът и заместникът му не носят отговорност. В Румъния изрично пише, че сигналът трябва да бъде подписан. Зам.-председателят на правната комисия обявил, че много от проверките били противоконституционни. Категорично им било заявено, че обратната тежест на наказание не е допустимо според румънското законодателство. 

"Това е така и у нас, но в новия закон е пренебрегнато", посочи той и допълни, че всички депутати имат волята да се опитат да се преборят с корупцията. 

Иван Иванов от "Реформаторския блок" каза, че в голямата си част всичко казано до тук е така. "Сякаш слагате едни тъмни очила и не виждате какво се случва там", каза той и обърна внимание на анонимните сигнали, обърнатата наказателна отговорност и независимостта от политическо влияние. По думите на рефорамтора инспекторът решава дали разгледа анонимния сигнал, или да не го направи. 

Хамид Хамид от ДПС се обърна към Кунева с обвинение, че тя е казала, че този закон ще действа срещу 12 000 души. Това според него не е така, защото той ще работи срещу всеки български гражданин. Няма да се отнема имущество само по висшите етажи на властта, а ще се проверява всяка кокошка как е купена. 

"Очите на страха, колеги, очевидно са големи, но смятам, че законът и законите трябва да утвърждават добросъвестното поведение", каза шефът на правна комисия Данаил Кирилов и допълни, че ако нещо им се е сторило прекомерно, то това е по друга причина и тази причина са самите депутати. 

Според него една от големите причини са стоящите в пленарна зала и този закон трябва да отговори на нуждите на всеки един българин да си възстанови доверието в своите представители. 

„Смятам и няма да повтарям, тъй като г-жа Кунева като вицепремиер и вносител изрично го каза това, ние ще имаме възможност да обсъдим всички предложения между първо и второ четене. Продължавам да твърдя, че работната група, която би се формирала, ако законопроектът се приеме на първо четене, ще бъде максимално широка“, заяви Данаил Кирилов 

Според Найден Зеленогорски от РБ може би е било добре, че антикорупционният закон не беше приет в първия му вариант, защото новият бил много по-строг. По думите му новият е съобразен с европейското законодателство.  „Никой не би искал да създаде машина за политически репресии”, каза още Зеленогорски

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама