Съсипаха поредния паметник на архитектурата във Варна

13:38, 30 юни 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поредната сграда – част от недвижимото културно наследство на Варна, изчезна окончателно, след като рухна и изтърбушената й фасада. Къщата беше на централния варненски бул. "Княз Борис I" №73 и официално се е реконструирала, сочи табелата на строежа с разрешение за „пристройка и надстройка“. Фасадата й бе укрепена с метална конструкция, създаваща впечатлението, че поне тя ще се запази при ремонта.

Около 19,20 ч. снощи обаче работници са удряли с чукове и са избутвали с метални тръби фасадата, докато тя се срути под собствената си тежест, пише „Дневник“, цитирайки очевидци. След това отломките по тротоара и пътното платно набързо са били разчистени, а минути по-късно на строежа, чийто изпълнител е дружеството "Възраждане 2004" ЕООД, вече е нямало никой.

Точно по този сценарий преди години – след края на работния ден, тихомълком и набързо, беше разрушена и друга сграда паметник на културата на същия булевард – т.нар. "Картофена къща", припомня изданието и прогнозира, че най-вероятно и тази фасада ще се окаже „самосрутена“.

Фасадата е паднала около 16,30 ч. вчера, твърди кметът на централния район „Одесос“ Георги Недев. По думите му проверка на място установила, че става дума за инцидент, при който няма пострадали работници или минувачи. За случилото се е съставен протокол, нередности не са установени.

Постройката е от трета категория, което означава, че за нея е позволено пристрояване и надстрояване чрез запазване на фасадата. Разрешението се издава от община Варна, а контролът е от РДНСК.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама