В зоната на Черно море има триумфална арка на нестабилност, смята Плевнелиев

13:45, 30 юни 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Не само кризата в Украйна генерира заплахи в Черноморския регион. Вижте какво се случи в една Грузия, където 1/3 от територията й е също окупирана. В зоната Черно море виждаме триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти. Трябва да си даваме сметка, че балансът там е тотално разрушен. Такъв няма. Зависи от всички нас да търсим гаранции. Свидетели сме и на брутална агресия и окупация на независима държава, именно това, което се случва в Украйна с Крим. Единственото решение е колективно". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция след срещата му с украинския държавен глава Петро Порошенско, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Украйна подкрепя създаването на флотилия в Черно море

От своя страна Порошенко заяви, че след анекса на Крим, цялата глобална система на сигурността е била разрушена. Украйна днес се развивала активно в сътрудничеството си с НАТО. “Подкрепяме инициативата за създаване на флотилия, но става дума и за обща бригада с литовските и полските ни партньори”, уточни украинският президент.

Плевнелиев допълни, че не само кризата в Украйна генерирала заплахи във всяка една от държавите в Черноморксия регион. “Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона. България е един от двигателите и ние приветстваме решения на НАТО относно даването на допълнителни гаранции за сигурността на всяка една от държавите по източния и южния фланг на НАТО. Всяка инициатива, зад която ще застанем може да се случи само под формата на Алианса“, категоричен бе българският президент.

За флотилията той коментира, че румънският президент бил ясен и опровергал тази идея.

Никакви Брекзити няма да спрат Украйна

„Брезит е изборът на Великобритания. Някои смятат, че Брекзит е разрушително явление. Аз не съм сред тези политици. Убеден съм, че ЕС ще стане по-мобилизиран и силен. Когато ме питаха защо Украйна иска ЕС, отговорих, че искаме силна и обединена Европа, солидарна с Украйна“, коментира Петро Порошенко, като подчерта, че е важно тези настроения на евроскептиците да бъдат преодоляни. По думите му Европа може да бъде силна само тогава, когато е обединена. „Ще бъдем в ЕС и ще разширим сътрудничеството в секторите. Никакви Брекзити няма да спрат Украйна“, категоричен бе украинският държавен глава.

Плевнелиев също коментира темата и заяви, че когато и по какъвто и да е начин Обединеното кралство напусне ЕС, ценностите ни остават. Според него ЕС е преди всичко съюз за мир и гарантира такъв вече 70 години.

„Много често пропускаме да посочим ползите и да кажем една добра дума. ЕС обаче работи и прави история. Сигурен съм че преговорите ще са комплексни, но добронамерени. Сигурен съм, че Обединеното кралство ще бъде до нас като горд член на НАТО и като горд член на общия пазар. ЕС ни помогна да имаме по-чисти планини и реки. Сигурен, че ЕС ще продължи със своята подадена ръка към Украйна, визите ще паднат. Не крия пристрастността си ЕС да бъде открит и да покаже силата си чрез продължаването на разширяването си“, обясни Плевнелиев.

300 000 българи в Украйна биха могли бързо да стигнат и посетят Варна, Слънчев бряг, София, Пловдив и др.

„Много закъсняхме с тази визита. Цели 15 години нямаше визита на украински президент. Удовлетворен съм от динамиката на двустранните ни отношения. Всеки ден има полет Киев-София, което прави страните ни близки. Набелязахме цяла редица мерки за сближаване. Обсъдихме възможностите за издаването на многосрочни безплатни визи, за хора, които учат или работят в България“, посочи Петро Порошенко и уточни, че се разбрали с Плевнелиев да започнат да работят заедно за железопътната връзка.

Украинският президент се закани, че ще подобрят инвестиционния климат в Украйна, като очаква българските предпиемачи, които щели да бъдат защитени от украинското законодателство.

Росен Плевнелиев пък посочи, че повече от 300 000 българи наричат Украйна свой дом. Той изрази надежда, че възможно най-скоро украинските граждани ще пътуват безвизово до всички европейски страни. Президентът изрази подкрепа към суверена и цялостта на Украйна.

Той бе категоричен, че България не признава резултатите от референдумите от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск, както и анекса на Крим от Руската Федереация. „За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа. ЕС е проект за мир и човешко и икономическо развитие на нациите. Поздравявам президента за дълбоката конституционна реформа. Ние също направихме своята и в парламента дебатираме по силно антикорупционно законодателство и тотална реформа в съдебната власт“, заяви още Плевнелиев.

Годишно 240 000 украински туристи идват в България

Българският президент добави, че успешно се развива сътрудничетво в областа на туризма и годишно в България идват 240 000 туристи от Украйна. Държавният глава изрази надежда да работят и за допълнително развитие на транспорта.

„България участва с 28 души в специалната наблюдателна мисия на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Украйна. Кризата в Украйна продължава да генерира заплахи. Подкрепата за Украйна е за принципите, които изповядваме. България и Украйна са добри приятели и партньори. За пръв път от 15 години президентът е тук“, допълни Росен Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама