Цацаров с две предложения за справяне със сивата икономика

13:46, 30 юни 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Контролните органи трябва да бъдат въоръжени с административно-наказателен процес, който от една страна да даде гаранции срещу произвол, от друга страна да скъси времето между санкцията и нарушението. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на Международна кръгла маса "Икономика на светло", съобщава "Правен свят".

Според главния прокурор основните насоки за противодействие на сивия сектор са две – икономическа и санкционна. В първата е всичко онова, което държавата прави по отношение на своята данъчна политика, такси, ДДС и др., които са предмет на законодателни, оперативни решения. Втората, санкционната, обхваща поредица от органи – в началото стоят контролните органи, после идва МВР, ДАНС и прокуратурата.

2/3 от така наречения сив сектор се бори от тези, които са на първа линия, т.е. от контролните органи, заяви главният прокурор и допълни: "А останалата 1/3 среща силите на наказателната репресия и се изражда в престъпления, които биха могли да бъдат най-различни, от контрабанда, през организирани престъпни групи, данъчни престъпления, ДДС измами, длъжностни престъпления в обществените поръчки."

Според него първата и втората линия са свързвани с работата на контролните органи и след това с работата на прокуратурата и разследващите органи. По думите му обаче е необходимо скъсяване на времето от извършване на нарушението до налагане на наказанието с влязъл в сила акт, защото в момента отнема около година, година и половина, което е много. "Санкцията минава през нарушение, констатиране на нарушението, акт за установяване на административно нарушение, наказателно постановление, обжалване пред районен съд, обжалване пред административен съд, влизане в сила на този акт, събиране на санкцията", обясни главният прокурор.

И добави: "Сивият сектор съществува, защото знае, че неговото нарушение може да бъде констатирано, санкционирано, но докато дойде време да плати за това нарушение ще мине толкова време, че в крайна сметка ще обяви регистрираното с капитал 2 лева дружество в несъстоятелност или просто няма да бъде намерен на адреса, който е посочен. Моят призив е на първо място промени в законите, в административно-наказателния процес. Светлият бизнес не би следвало да се страхува от тях. Сивият бизнес, ако санкцията стане неизбежна и много съкратена във времето, ще го заболи."

По думите му корупцията в съдебната система, колкото и общественото мнение да счита, че тя е съсредоточена в територията на наказателното, е съсредоточена най-вече в територията на търговското правосъдие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама