Съветниците гласуваха за ликвидацията на „Общински пазари” – Шумен

13:55, 30 юни 16 / Политика 25 959 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ликвидацията на „Общински пазари” ЕООД  ще бъде извършена,  решиха днес на сесия общинските съветници в Шумен. 29 съветници подкрепиха идеята, 7 души от групата на БСП и „Атака” гласуваха против с мотива, че не е ясно какво ще спечели и какво ще загуби общината от тази процедура.

В хода на дебатите, които придобиха политически оттенък, общинският съветник от БСП Иван Йонков призова колегите си да загърбят политическите пристрастия и да работят по-отговорно.

Сегашният управител на дружеството Тодор Тодоров пък апелира към съветниците да ускорят решението си, за да приключи по-бързо процедурата. Той поиска от кмета, юристи от общинската администрация да помогнат за изготвянето на документите за ликвидацията на дружеството, тъй като в „Общински пазари” имало само един юрист.

Прехвърлянето на активите на дружеството ще стане веднага след днешното решение на Общинския съвет. След това ще се пристъпи към прекратяване на дейността на „Общински пазари” и това трябва да стане факт до 22 юли.

Целта на процедурата е в момента на ликвидацията, дружеството да не притежава дълготрайни материални активи, обясниха финансисти от общината. Така ще се спестят около 200 хил. лв. ДДС дължими на държавата по изтегления от пазарите кредит.

Съветниците решиха още ликвидацията на „Общински пазари” да бъде извършена за срок от 8 месеца.

Уточнено бе, че пазарите ще прехвърлят безвъзмездно активите си на общината. Ликвидатор на дружеството ще бъде Блага Ангелова, която ще получава месечно възнаграждение от 700 лв.

Общинският съвет упълномощи кмета на общината да назначи ликвидатора. В договора с него ще се включи клауза, съгласно която ликвидаторът може да извършва продажба на дълготрайни активи само по решение на Общинския съвет, след провеждане на търг или конкурс.

Предвидено е ОП  „Общински жилища и имоти“ да замести изцяло „Общински пазари – Шумен“ ЕООД  във всичките му права и задължения по сключени договори за наем с трети лица, чиито срок не е изтекъл, при условие, че заварените договори са сключени при спазване на законовите изисквания и наемателите са съгласни с посоченото встъпване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама