Велико Търново ще бъде домакин на фестивалa "Ежедневието на средновековен Търновград"

14:06, 30 юни 16 / Култура 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 28 до 31 юли гражданите и гостите на град Велико Търново ще имат възможността да станат част от първото издание на Международния фестивал на историческите възстановки "Ежедневието на средновековен Търновград", организиран от Община Велико Търново, съвместно с Регионалния исторически музей и НД ”Традиция”.  Фестивалът е продължение и надграждане на едноименния фестивал от националните чествания на 830 години от въстанието на Петър и Асен през 2015 година и реализиране на проект от културната програма на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019.

Фестивалът ще се проведе в Архитектурно-музеeн резерват “Царевец” и ще предложи на посетителите едно уникално, вълнуващо, загадъчно и приятно изживяване - историческа реконструкция на бит, кухня, занаяти, изкуства и войнски умения от периода 12-14 век – времето на династията Асеневци. Духът и атмосферата на средните векове ще пресъздадат едни от най-добрите чуждестранни гpyпи зa иcтopичecки възcтaнoвки в Европа:

”Beli orlovi”- Белград, Съpбия; “Ursului brun”- Букурещ, Рyмъния; ”Дружина Тверь”- Твер, Русия; “Al’entrada” – Киев, Укpaйнa;

От бългapcкa cтpaнa щe ce включaт и реконструктори oт :

Пpeдcтaвитeли нa НД “Традиция” oт цялaтa cтpaнa Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна Сдружение за възстановяване и съхранение на историческите традиции "Авитохол" – Варна Средновековно общество MODVS VIVENDI – София Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик Проект “Св.Лазар” – Асеновград Средновековна крепост “Туида” – Сливен Клуб за средновековни военни изкуства ”Ратина” – Сливен свободни реконструктори от страната и чужбина.

На фестивала ще бъдат показани исторически реконструкции на средновековен бит и занаяти, средновековна кухня, боравeне с различни средновековни оръжия, средновековни изкуства и търговия.

Посетителите ще могат да закупят малки сувенири - предмети от бита, оръжия и облекла, изработени от участниците при демонстрациите на средновековните технологии от периода.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама