Борис Джонсън не иска да е премиер на Великобритания

14:30, 30 юни 16 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Соченият за един от вероятните наследници на поста премиер на Великобритания Борис Джонсън обяви в последния момент, че се отказва от надпреварата, съобщават медиите на Острова. 

В речта си, изнесена днес в Лондон, бишият кмет на британската столица каза, че не вярва, че ще успее да обедини Консервативната партия, както и да бъде необходимият ръководител.  

„Трябва да ви кажа, приятели мои, на вас, които чакахте дълго тази реч, че след като се консултирах с колегите и с оглед на обстоятелствата в парламента, стигнах до заключението, че този човек (новият премиер, б. ред.) не може да бъда аз", заяви лидерът на кампанията за Брекзит.

Той бе лицето на кампанията и изигра решаваща роля за успеха й, както и бе считан за потенциалния кандидат с най-много шансове да бъде избран, предава Ройтерс.

Според някои, решението на Джонсън да не се впуска в надпреварата за председателския пост в Консервативната партия, а оттам и за министър-председател, е продиктувано от обявената по-рано кандидатура на Майкъл Гоув – друга ключова фигура за Брекзита. В изказването си Гоув подчерта, че не вярва, че Борис Джонсън може да обедини консерваторите.

Основният претендент за поста премиер е министърът на вътрешните работи Тереза Мей, станала известна с желанието си да затегне правила за свободно движение. С писмо, пунликувано в днешния брой на в. „Таймс“, тя обяви, че се кандидатира за двата поста с платформа, в която декларира, че ако спечели, няма да активира Член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС от страната до края на тази година.

След обявяването на резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС премиерът Дейвид Камерън обяви, че подава оставка, но ще остане на поста до 9 септемви, докато бъде намерен негов заместник. Камерън посочи в изявлението си след излизането на резултатите от референдума за членството на страната в ЕС, че е вложил цялото си сърце в кампанията, но е загубил. В речта си Камерън изтъкна, че не е правилно при този резултат от допитването той да продължи да бъде “капитан на кораба”. Той допълни, че решението за напускане на ЕС изисква “силен, решителен и отдаден лидер”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама