Архитекти и археолози искат вето на промените в Закона за културното наследство

15:09, 30 юни 16 / Политика 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки археолози и архитекти протестираха пред парламента срещу промените в Закона за културното наследство. Протестиращите настояха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените, гласувани на второ четене в ресорната парламентарна комисия.  

Организатор на протеста е Форум „Културно наследство”. Нововъведенията в закона предвиждат премахването на контрола на държавата върху опазването, консервацията и реставрацията на недвижимите паметници на културата.

С тези отговорности ще бъдат натоварени общините и кметствата като досега за културното наследство отговаряше по единни правила Националният институт за опазване на недвижимото културно наследство (НИНКН). 

Поради натовареността на института депутатите решиха в страната да заработят 6 звена с по трима представители на местната власт, които ще отговарят за културното наследство в 6-те региона у нас. Те ще бъдат в градовете София, Бургас, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен.



Според протестиращите измененията в Закона за културното наследство са много спорни и защитават интереси, различни от тези на културното наследство и България. По думите им културата е невъзобновяем ресурс, който трябва да бъде използван, а законопроектът спира това развитие, защото дава възможност на общините да се разпореждат с териториалния ресурс по начин, по който сметнат за добре. 

Според арх. Любомира Момчева, която е завършила висшето си образование в Катердра "История и теория на архитектурата" в УАСГ, най-голямата заблуда е, че децентрализацията на системата  ще се случи като бъдат създадени новите звена. 

"Трябва да има специализиран орган, който да бъде отделен от общините, а не както се предлага сега", казва тя.  По думите ѝ проблемът на опазването на културното наследство е свързан с недостига на кадри и постоянното съкращаване на служители в НИМКН. 

Арх. Кремена Мускурова, също завършила в Катедра "История и теория на архитектурата" в УАСГ, основната критика към института е, че си върши бавно работата, а в същото време Министерство на културата непрекъснато съкращава служителите на института. 

"От една структура, която е наброявала няколко стотин души преди години, сега е свита до десетки. Не може да се очаква при законова норматива да се спазват някакви срокове и при намален състав те да бъдат спазени", казва тя. 

Според нея това се прави нарочно, за да може експертна структура да бъде премахната и по този начин експертният контролен орган ще бъде закрит и всичко ще преминава през общините. 

Двете архитекти съобщиха, че неправителствената организация Форум "Културно наследство", обединяваща експерти в областта на опазването на културното наследство в България, са правили многобройни опити за контакт с политици, партии и министерства. Правени са срещи, на които са давани едни обещания, които не са били изпълнявани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама