Английска гимназия „Райко Цончев“ в Добрич отбеляза патронния си празник

15:11, 30 юни 16 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество отбеляза своя патронен празник. Точно на този ден, преди 108 години е положен първият камък на училището, което е финансирал благодетелят на Добрич и патрон на гимназията Райко Цончев. На 21 февруари 1905 година Райко Цончев подарява 30 000 златни лева на Добричкото общинско управление за построяване на първото класно училище в Южна Добруджа.

По повод честването на празника ученици и учители поднесоха цветя на барелефа на предприемача, дарителя и дееца на българското образование, а вечерта се проведе Благотворителен търг-коктейл с картини, нарисувани от учениците от 9 клас, обучаващи се в профилите туризъм и предприемачество.

Представените на търга стъклени пана бяха изработени с професионални бои за стъкло и контури без изпичане. Техниката, използвана за изработката изисква голяма прецизност, като предполага два варианта за работа. Първо се изписва контурът на изображението, а после се оцветява между контурите с цветове или обратното.

Музикални поздрави към присъстващите отправиха певците“: Стефани Петрова, Антония Петрова, Росен Петров и Александър Петров от Студио за поп-рок певци „Сарандев. Към музикалната програма се присъединиха и Соня и Жанет Генови, които изсвириха на пиано „Желание“ от Шопен на четири ръце.

Гостите на събитието доказаха, че са достойни последователи на делото на благодетеля Райко Цончев, проявявайки интерес към работите на младите творци.

По време на организираната от учениците викторина, всички присъстващи демонстрираха много добри познания за живота на Райко Цончев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама