Българската Агенция по вписванията отказа да отпише белградския кмет като директор на офшорка

15:17, 30 юни 16 25 853 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заявленията за промяна в партидата на фирмите "Ерул 11" и "Ерма 11", чрез които се сменя директорът на фирмата-собственик от Британските вирджински острови са отхвърлени от Агенцията по вписванията с мотивиран отказ от 28.06.2016 г., показа справка в Търговския регистър. Двете фирми се свързват с белградския кмет Синиша Мали и притежават общо 24 апартамента в курортния комплекс "Свети Никола" край Черноморец. Това пише сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Така в момента, поне според българските власти, белградският кмет все още се явява директор на офшорната компания Brigham Holding. За да бъде променена партидата от Агенцията по вписванията настояват да се спази стриктно законът и да бъде представен официално заверен превод на документите от Британските вирджински острови.

Преди няколко месеца българската адвокатка на Синиша Мали се опита да промени обстоятелствата за управлението на офшорките като подаде заявление в Търговския регистър, приложено към годишния финансов отчет. Към заявлението са приложени документи от Британските вирджински острови, според които Ана Иванова Панайотова е назначена за управител на офшорките, а Синиша Мали е напуснал управлението им на 18.02.2015.

Това се случи в разгара на скандала в Белград, след като премиерът Александър Вучич заяви, че Мали трябва да подаде оставка, ако се докаже, че като кмет е нарушил закона и не е декларирал офшорните си фирми.  

Този неуспешен опит на Синиша Мали да се разграничи от офшорките беше придружен и от твърдения на белградския кмет, че някой бил фалшифицирал подписа му. Пред медиите в Белград той заяви, че е подал жалба в българската полиция. Такива данни обаче няма нито в МВР, нито в прокуратурата, установи проверка на "Биволъ".

По-късно Мали представи експертиза на подписа му изготвена от български експерт, която обаче се оказа частно начинание и няма никаква правнообвързваща стойност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама