3 години и 4 месеца затвор за шофьора на камиона убиец от Върбица

15:26, 30 юни 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 3 години и 4 месеца затвор бе осъден шофьорът на камиона убиец, който катастрофира през април миналата година край Върбица. Тогава загинаха трима берачи на билки и пострадаха други петима.

На 4 април подсъдимият Орхан Мустанов бил нает да закара берачи на див чесън в гората. В ромската махала във Върбица той качил в каросерията на товарния автомобил „ГАЗ 66“ берачите и потеглил. Около 16 часа наелият го за превоза на работниците мъж оставил на Мустанов друг автомобил, с който да бъдат прибрани в края на работния ден. В каросерията на камиона се качили 21 души вместо допустимите по закон осем пътници за този вид транспортни средства.

Като навлязъл в наклонен участък на пътя, подсъдимият Мустанов решил да намали скоростта, но спирачките на камиона отказали. За да спре движението на претоварената газка, Мустанов предприел завой надясно в Т-образно кръстовище. Задната гума на камиона се ударила в мантинелата, камионът подскочил и продължил напред, където се ударил челно в друга мантинела и спрял.

От удара работниците в каросерията изхвърчали и паднали в дере. Подсъдимият се опитал да помогне на пострадалите. Обадил се на съпругата си с молба да изпрати линейка. Три от берачките на билки починали, а петима били приети в болницата с различни травми, представляващи средни телесни повреди.

От назначената съдебно-автотехническа експертиза по делото е установено, че камионът бил с неизправна спирачна система и кормилна уредба. Последният задължителен технически преглед на камиона бил извършен преди повече от пет години, не била платена и застраховка „Гражданска отговорност“. Освен претоварен с 21 пътници, камионът превозвал и дърва за огрев, събрани от берачите на билки в гората.



Подсъдимият Мустанов е наказван 13 пъти за административни нарушения по Закона за движение по пътищата.

Прокурор Рачев от Окръжната прокуратура в Шумен поиска 6-годишна присъда за мъжа.

Орхан Мустанов призна вината си и заяви пред съда, че съжалява за инцидента. Той каза пред съда, че не е знаел, че спирачките на товарната машина не работят.

Защитникът му адвокат Красимир Анев пък поиска присъда, близка до минимума от 3 години.

Състав на Шуменския окръжен съд обяви, че намира Орхан Мустанов за виновен и постанови присъда от 3 години и 4 месеца при общ режим в заведение от открит тип. Той губи и правото да управлява моторно превозно средство за 4 години и половина. Бяха му присъдени и съдебни разходи за почти 2000 лв.

Пред журналисти Мустанов заяви, че не е доволен от присъдата. Той може да обжалва съдебния акт пред Апелативния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама