По 5 отчета на секунда пристигат в Агенцията по вписванията

15:27, 30 юни 16 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По 5 годишни финансови отчета за секунда пристигат в Агенцията по вписванията. Само до преди час дошлите по интернет са 10 115. Това поясни пред Topnovini.bg пресаташаето на агенцията Илияна Жотева. 238 пък са приети от сутринта да ранния следобед на гишета. В момента чакащите се стопяват. По-рано обаче опашката пред централата на агенцията на ул. „Елисавета Багряна“ 20 бе около 60 метра. Средно последният наредил се на нея трябваше да чака около час и половина.

„Тук съм, защото имах проблем с електронния подпис и системата не ми прие отчета“ поясни млада жена, която беше щастлива, че вече се е доредила до входа и скоро ще влезе. „Възможно е когато се подават много годишни отченти от различни места по едно и също време, просто някои от тях да не се приемат от системата. По тази причина подаващите е добре пак да опитат и да подадат“, поясни Жотева. Тя допълни, че до 29 юни вече са постъпили за цялата страна над 324 600  годишни отчета при тях. 

Таксата за подаване на гише е 40 лв., а ако се подава по електронен път тя се стопява на половина и вече е 20 лв. Жотева напомни, че тази година са влезли новите промени в Закона за счетоводство и глобите за неподаден отчет са много по-високи. При някои от тях дори санкцията е взимане на процент от печалбата.

„До 15 юли ще обработваме информацията и след това ще подадем на НАП броя на фирмите, които са подали отчети и тези, които не са“, разясни още Жотева.  По думите й гишетата днес ще приемат документи докато има чакащи, така че вероятно поделенията в страната ще са с удължено работно време. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама