Руснак, узбекистанец и киргизстанец са терористите, окървавили летище „Ататюрк“

15:51, 30 юни 16 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тримата терористи, окървавили летището „Ататюрк“, са от Русия, Узбекистан и Киргизстан, съобщи Си Ен Ен, цитирайки турски официален представител.

При тройния самоубийствен атентат, за който властите подозират основно "Ислямска държава", загинаха 43 души и са ранени почти 240, половината от които още са в болница.

За 43-ят починал от раните си съобщи днес следобед вътрешният министър Ефкан Ала, който добави, че сред жертвите има 19 чужденци. По-рано бе съобщено, че загиналите чужди граждани са 10.

Във втоник вечерта двама самоубийци нахлуха със стрелба и се взривиха в сградата на третото по натовареност летище в Европа, а третият детонира жилетката с експлозиви на входа.

По-рано „Хюриет“ съобщи, че единият атентатор е чеченец с руско гражданство на име Осман Вадинов. За него се знае е, че е пристигнал от бастиона на „Ислямска държава“ в Сирия – Ракка, но информацията не е потвърдена.

Проправителственият в."Йени Шафак" казва, че "руският" атентатор е роден в Дагестан на границата с Чечения. Изданието посочва друго име на чеченец – Ахмед Чатаев, като заподозрян организатор на атаката. В списък на ООН със санкционирани той е представен като лидер в "Ислямска държава", отговарящ за обучението на руски говорящите бойци на групировката и е издирван от руските власти. "Йени Шафак" пише още, че руският гражданин от дагестански произход е влязъл в Турция преди месец. Според източниците на изданието цялата акция на "Ататюрк" е включвала 8 терористи – тримата самоубили се, един задържан и четирима, които се издирват.

Турските медии съобщават, че аутопсиите на телата на терористите е приключила и следствието опитва да идентифицира кои са терористите, казва официалният представител, цитиран от "Ройтерс". Министър Ала каза, че единият от нападателите е разпознат, но не даде подробности. Службите в Киргизстан засега не коментират нищо, а тези в Узбекистан не отговарят, пише „Ройтерс“. В антитерористична операция, проведена тази сутрин в Истанбул полицията задържа 13 души, трима от които са чужденци. Едновременно са претърсени 16 места в най-многолюдния турски град. При друга акция срещу предполагаема клетка на „Ислямска държава“ в крайбрежния град Измир са арестувани деветима души, съобщи Анадолската агенция.

В района на летище Ататюрк мерките за сигурност са засилени, проверяват се и автомобилите, а пред терминала за заминаващи патрулират тежко въоръжени полицаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама