Главният архитект на Варна: Строителят на рухналата сграда се е отклонил от проекта

16:51, 30 юни 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Строежът на бул. „Княз Борис І“ №73 е трета категория, съгласно класификацията в чл. 137, ал. 1, т. 3, буква „в“ от Закона за устройство на територията.  Според същия закон, чл. 222, ал. 1, т. 2, предвижда началникът на ДНСК да има право да спира строежите от първа до трета категория включително, части от тях или отделни строително-монтажни работи, които се извършват при съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект, както и да налага предвидените в ЗУТ глоби и санкции за всички категории строежи. Община Варна може да упражнява контрол само върху строежи от четвърта, пета и шеста категория, както предвижда чл. 223 ал. 1 от ЗУТ.“

Това заяви за Topnovini.bg главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той потвърди, че сградата, чиято фасада е срутена вчера, е декларирана като архитектурно-строителен паметник (недвижима културна ценност) с писмо №414 от 04.02.1982 г. Включена е в списъка на обектите в гр. Варна със статут на недвижими културни ценности, предоставен с писмо на НИНКН. Там сградата фигурира под №504.

Според арх. Бузев в никакъв случай не могат да се правят аналогии със съдбата на т.нар. Картофена къща. "Разликата е в това, че за Картофената къща има проект за събаряне. Проектът за сградата на бул. „Княз Борис І“ №73 предвижда строителството да се реализира, като се запази приблизително 80% от съществуващата сграда. По проект би трябвало да се демонтира само покривът и да се направят пристройка и надстройка. И с просто око се вижда, че в този случай строителят е допуснал съществени отклонения от одобрения проект, въз основа на който е издадено разрешението за строеж", категоричен е главният архитект на Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама