По-скъп ток ще плащат в Стара Загора

07:20, 01 юли 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Клиентите на EVN в Стара Загора ще плащат по-скъп ток от днес. Повишаването на цената на електроенергията е с 0.83%. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

 За абонатите на другите електроразпределителни дружества ще има незначително намаляване на цените или стойностите ще се запазят – за новия регулаторен период няма да има промяна на цената на тока за клиентите на ЧЕЗ в Западна България, а за тези на Енерго Про намалението е с 0.88%.

Поне засега новата цена ще е валидна до 30 юни 2017 г. По закон обаче корекции може да се правят през три месеца при значително изменение на ценообразуващ елемент.

Заради промяната електроразпределителното дружество дава възможност гражданите сами да отчетат електромерите си и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание на клиентите, които трябва да попълнят показанията на електромерите си в декларация, която се предоставя и попълва на място в офис на EVN.

Приемане на декларациите ще се извършва от днес до 4 юли 2016 г. (понеделник) включително, от 8.00 до 17:00 часа. При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2016 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2016 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР.

За всички, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си към 1 юли 2016 г., количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на последното отчитане през юни 2016 г. до 30 юни 2016 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период. Количеството консумирана енергия по нови цени пък ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 юли 2016 г. до датата на следващото отчитане през юли 2016 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни 2016 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2016 г.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама