Радан Кънев: 90% от депутатите трябва да се разследват по антикорупционния закон (обновена)

07:57, 01 юли 16 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хората, които трябва да бъдат разследвани по антикорупционния закон 90% са в парламента. Голямата ни тревога е, че този закон ще бъде "окастрен" между първо и второ четене. Това каза лидерът на ДСБ и депутат от РБ Радан Кънев по БНТ в коменат за приетия в четврътък от Народното събрание антикорупционен закон.

Преработеният проект беше подкрепен от 130 депутати, 28 бяха "против", а 13 гласуваха "въздържал се". Подкрепата си за закона дадоха ГЕРБ, ДПС, "Реформаторски блок", "Патриотичния фронт" и БДЦ.  

По думите на Кънев законът за антикорупцията е бил подкрепен от ПФ "с грозна политическа сделка, те го изтъргуваха за ограничаване на правата българите в чужбина". Според него приетият вчера закон е по-слаб от миналогодишния - "той предвиждаше едноличен орган, председателят да бъде лично отгооврен както за резутлатите, така и за злоупотребите, а отдолу да има борд, а не политическо тяло; предвиждаше се този председател да се назначава от президента, а не както сега от Народното събрание".

Лидерът на ДСБ допълни, че доверието в парламента да прави избор без партийна договорка е много слабо. "Опитът ни с КЗК от преди два дни показва, че подбора в България става чрез партийна и корпоративна зависимост", каза още той.

"Има проблем какво ще му се случи между първо и второ четене", коментира реформаторът и даде пример с Конституцията, чиито проект за изменения подписан от партиите е бил почти напълно променен.

"Внасят се показни закони, между двете четения става голямата сеч и накрая излиза бокулук, както се случи с Конституцията. Тогава ГЕРБ, ДПС и ПФ направиха промените. Голямата ни тревога е, че и антикорупционния закон ще бъде окастрен", каза още Кънев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама