Петият национален събор „Лудогорие” започва в местността „Пчелина” край Разград

09:27, 01 юли 16 / Култура 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петият  Национален фолклорен събор „Лудогорие” започва днес в местността "Пчелина" край Разград. Организатори на събора са СНЦ „Лудогорие 2012”- и РЕКИЦ „Читалища” в Разград. С това събитие организаторите си поставят за цел съхраняване и популяризиране на традициите и културните ценности на различни етнически и етнографски групи в страната, осигуряване на възможности за трансмисия към следващите поколения и културен обмен и популяризиране на Разградския край като място на дълголетна история и богати културни традиции.

Специални гости на тазгодишната проява ще бъдат победителите в „България търси талант“ „Вива Монтана“, Бинка Добрева, Ваня Вълкова, Здравко Мандаджиев, Формация „Багри”, духова музика „Зелени дел”. Гостите на събора ще имат възможност да наблюдават и изпълнения на кукерски игри в изпълнение на група при НЧ „Отец Паисий 1942”с. Кайнарджа и нестинарски танци в изпълнение на Веска Ахмакова.

Откриването на юбилейното пет издание на събора е тази вечер от 18 часа. В продължение на три дни на откритата сцена в местността „Пчелина” ще пеят и танцуват фолклорни групи и състави от областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, Варна и др. 

Най-малките гости на събора ще имат отново възможност да покажат таланта си по време на конкурса за детска рисунка на тема "Моят роден край". За втора поредна година ще има и  конкурс "Гиздава мома".

От програмата на събора обаче отпада възстановката на Капанската сватба, като на нейно място шуменският клуб за възстановки „Крум Страшний” ще пресъздаде  възстановка „Жива картина по легендата за залавянето на Никифор I с капан направен от капанците”. По програма възстановката ще бъде показана на третия ден на събора – 3 юли от 12 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама