13 месеца и 2 дни оставали да излежи на беглеца от варненския затвор

13:31, 01 юли 16 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една година, един месец и  2 дни оставали от ефективното наказание на Димитър Братанов, който избягал на 31 май от затвора във Варна. Това става ясно от съобщението на Апелативната прокуратура във Варна във връзка с определената му днес постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от Окръжния съд в Силистра.

40-годишният Братанов е привлечен като обвиняем за въоръжено отвличане на таксиметров шофьор, извършено на 29 юни при условията на опасен рецидив, както и за държане на два пистолета и боеприпаси. За първото престъпление законът предвижда наказание от 10 до 20 години или доживотен затвор.

Димитър Братанов, известен в Силистра с прякора Кокала, е изтърпявал присъда от 4 години и половина за отвличане и заплаха за убийство в затвора в Белене. Оставало му да изтърпи по-малко от четвърт от наказанието, когато бил преместен във варненския затвор и изчезнал от открит обект.

Близо месец по-късно беглецът бил засечен от полицейски служители в центъра на Силистра. При опит да бъде задържан той насочил пистолет към таксиметров шофьор, качил се в таксито и му разпоредил да кара.

Полицейската кола последвала таксито по улиците на Силистра. Тогава  Братанов стрелял срещу служебния автомобил. След като разбрал, че не може да избяга, наредил на шофьора да спре и се скрил в къща. Районът бил отцепен и след преговори с полицейските екипи избягалият затворник се предал доброволно. Задържан е с пистолет „Макаров“ с патрон в цевта, още един пистолет с 6 патрона в барабана, както и с торбичка с 42 патрона.

Димитър Братанов има 10 присъди, включително и за участието в бомбения атентат над дома на бивш окръжен прокурор в Силистра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама