Цацаров опита да натисне прокурорите да мълчат пред европейските си колеги, казва доц. Таков

16:38, 01 юли 16 / Политика 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за разкриване на самоличността на хората, провели беседи с мисията от европейски прокурори, която бе в България, е превантивен опит за натиск на редовите обвинители, заяви пред “Терминал 3” доц. д-р Кристиян Таков.

“Мисля, че го интересуват други лице и го интересуват не просто юристи, не дори хора от съдебната система, не съдии. Мисля, че го интересуват поименно прокурорите, с които проверяващите прокурори от европейските държави са говорили и от които набавят информация, за да може да се упражнява натиск върху тях”, казва той, като допълни, че подобно искане от страна на Цацаров е “напълно неуместно”.

“Дълбоко разумно е конфиденциалността на докладите да падне, но е дълбоко нецелесъобразно конфиденциалността на интервюираните да падне.

Това е все едно да кажете нека да има свобода на пресата, но това означава и пълно разкриване на източниците на информация, с които журналистите работят. Едното въобще не се връзва с другото и въобще не може да бъде поставено под един и същи знаменател”, коментира доц. Таков.

Той заяви още, че е съгласен с другата част на предложението на Цацаров - за отпадане на конфиденциалността на доклада.

Но изрази и мнение, че идването на тези прокурори, за чието посещение премиерът Бойко Борисов непрестанно и неуморно обяснява, че лично е инициирал, “може да се окаже кьорфишек” - “в смисъл, че се канализира обществено недоволство, будят се някакви очаквания, дългосрочността на изготвянето на доклада разсейва обществена енергия и може да се окаже, че това се оказва като някакъв предпазен винтил, повече отколкото някаква реална помощ”.

Доц. Таков, който също се е срещнал с европрокурорите, заяви, че е представил две групи проблеми в българската прокуратура пред тях. “Едната група проблеми е на централно равнище. Тя е свързана с тежките прозрения за политическо взаимодействие, за сливане между различните власти и за непозволени престации помежду. Това е централното равнище”, казва той.

“На местното равнище става дума за съвсем друг тип проблеми, ако ми позволите да ги нарека – от провинциален тип. Става дума понякога за сговаряне, което не е подконтролно и подвластно всякога на централизираната и колкото и да е йерархична прокуратура – между местни прокурори и местен престъпен свят. Между отдавна живеещи на едно място хора и други, отдавна живеещи на същото място хора, които по силата на чисто лични взаимоотношения препятстват едните да си вършат работата. А именно прокурор, който познава твърде добре хората около себе си, е в ненормална ситуация”, казва още доц. Таков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама