Искат Гимназията по машиностроене в Шумен да бъде закрита

16:45, 01 юли 16 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионалната гимназия по машиностроене в Шумен да бъде закрита, предлагат от Регионалния инспекторат по образование.

„Направили сме предложение за затваряне на училището от новата учебна година 2016/2017 и сме го внесли в Министерството на образованието”, каза началникът на инспектората Светлана Милева.

По думите й, тази стъпка е резултат от многократно констатирани проблеми с посещаемостта на учебните занятия в гимназията. Случаи с фиктивни ученици са засечени при извършени проверки в училището.

За всички ученици, които се обучават в момента в гимназията ще се осигури приемащо училище и те ще могат да продължат да учат в специалността, която са избрали и по същия учебен план. В предложението за закриване е посочено, че те ще се прехвърлят в Професионалната гимназия по механотехника, електроника и транспорт в Шумен, уточни Милева.

Припомняме, че в шуменската Професионалната гимназия по машиностроене през февруари тази година бе направена и смяна в ръководството, пак заради редовно отсъстващи ученици. Сегашната директорка Мариана Йорданова пое поста от Пламен Пеев, който се възползва от правото си за ранно пенсиониране.

Предложеното за закриване училище има обявен прием и за новата учебна година. Разкрити са 2 паралелки с по 26 ученици, за монтьори на енергийни съоръжения и инсталации и монтьори на транспортна техника. Училището е обявило и прием на 35 ученици в задочна форма на обучение в специалност автотранспортна техника.

Ако Министерството на образованието одобри предложението за закриване на гимназията, тя ще затвори врати точно 54 години след откриването си.

Първият звънец ударил на 1 октомври 1962 г. , когато икономическото развитие в страната и Шуменския регион наложило в града ни да се открие Професионално техническо училище по металообработване, пише в информацията за историята на училището, качена на сайта му.

Целта била да се подготвят кадри за новопостроения завод за автотракторни резервни части, който по-късно прераства в КТА „Мадара АД”. Много трудности съпътствали съдбата на училището през годините. Учебните занятия в началото се провеждали в сградата на Професионално техническо училище по сградостроене „Милан Борисов”, а учебните работилници и общежитието са били в сградата на бившия шуменски затвор.

През годините, училището преминало през три различни сгради, докато през 1972 г. се сдобило със самостоятелен учебен корпус с актова зала и библиотека. От учебната 2003/2004 е преименувано в Професионална гимназия по машиностроене. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама