Немски бизнесмени разглеждат производствени бази в Пловдив и региона

11:46, 02 юли 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на германската Фондация за фамилен бизнес са на опознавателно посещение в Пловдив и региона. Бизнесмените са в България по покана на министъра на икономиката Божидар Лукарски, а в Пловдив бяха посрещнати от заместник-кмета Стефан Стоянов. Гостите разгледаха и се запознаха с производството на велосипеди в пловдивската фирма "Макском" - една от най-големите в региона.



"Пловдив е вторият по големина град, но най-големият индустриален център в България със 70 000 души заети в производството, а през последните 20 години тук място намериха компании от цял свят", заяви зам.-кметът Стоянов. Той уточни, че "Тракия икономическа зона" е сред 5-те най-големи икономически зони в Югоизточна Европа, а немските компании са едни от най-големите инвеститори в Пловдив.



Германската фондация за фамилен бизнес е водещ представител на най-големите семейни немски компании. Основана е през 2002 г., а в нея членуват 400 от най-големите немски фирми. Годишният оборот на тези компании е много над общоприетата граница за малки и средни фирми в Европейския съюз, като възлиза на 50 милиона евро. Фондацията е основен спонсор на научни изследвания и си сътрудничи с независими изследователски институти, като дори инициира създаването на собствени.



Пловдивският регион е предпочитана дестинация за инвестиции и място за правене на бизнес, сподели по време на срещата заместник-кметът. За пример той даде самия завод за изработване на различни марки велосипеди, който гостите от Германия разгледаха.



Собственикът на компанията Максим Митков сподели, че общият брой на служителите е 800, а 95% от производството е предназначено за износ в Европа. Фирмата е стартирала през 1999 г., а две години по-късно е започнал износът на Европа. В момента като допълнителна дейност през последните години е продажбата на детски колички.

Срещите и разговорите с гостите от Фондацията продължиха в завод на немска компания за производство на хладилници близо до Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама