Майстор от Шумен връща блясъка на класически велосипеди

16:54, 02 юли 16 / Спорт 25 1772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Млад шуменец е успял да превърне хобито си в работа и смята, че това е най-добрата комбинация за ежедневнието.

Станимир Стоянов е познат на повечето колоездачи в Шумен като Стамбата. Той е на 28 години. Завършил е Механотехникума в Шумен със специалност Електронна техника. Образованието си продължил  в университета, където изучавал Астрономия, а в последствие и медицинска физика.

На веломаниаците обаче той е по-познат като собственик на магазин и сервиз за велосипеди. „Заложил съм на това – хобито ми да е работа и мисля, че е добра комбинация”, казва младият ентусиаст.

Станимир разказва, че първото му хоби са велосипедите. Той се научава да ги ремонтира от своя дядо. Като ученик няколко лета е калфа във велосервиз, а през 2007 г. се осмелява и започва да отрастранява проблеми на двуколесни в собствена работилница. Той започнал да стяга возилата на свои приятели в семейния гараж. Леко-полеко си накупил хубави инструменти, а клиентите се увеличили.

„В един момент обаче това помещение се оказа тясно за мен, баща ми и дядо ми“, разказва с усмивка Станимир. Така той преместил сервиза си извън къщи. Клиентите му се увеличили, както и приятелите. Младият техник обяснява, че често хората, които идват за пръв път, се връщат и така създават приятелство. Тук е и нещо като сборен пункт на колоездачи - говорим си и обменяме опит, казва още той.

Наред с ремонтите Станимир е изкушен и от редките, колекционерски велосипеди. Досега вече успешно е завършил няколко реставрационни проекта на класически шосейни велосипеди.

През ръцете му е минало италианско колело „Франческо Мозер” от началото на 90-те години. Заедно със свои познат връщат на пътя в пълния му блясък, легенда от епохата на ГДР, велосипед „Диамант” от 1962 година. Той е възстановен до състоянието му, в което е напуснал завода в Източна Германия. Сред последните му проекти е белгийски бегач „Велрих“, който му е коствал месец безсъние.



Сред експонатите, с които радва познавачите на велосипеди, Станимир има и австрийската класика „Пух Мистрал”. След като взима колелото, то е напълно реновирано, като рамката е изцяло никелирана, а компонентите са ръчно полирани.

Така от велосипеди те са се превърнали в произведения на ювелирното изкуство, смята майсторът. Когато реставрираш едно колело, вкарваш много труд и енергия и накрая резултатът те кара да се чувстваш страхотно, заявява той и допълва, че работата никога не му тежи. Аз съм перфекционист и правя колелото все едно е мое, обяснява Станимир.

Майсторът е убеден, че Шумен е колоездачен град. В последните години има много велосипедисти. Забелязал съм, че хората в средна възраст започват да спортуват повече – ходят на работа с колело, събота и неделя също карат, отбелязва младият механик.

Той е категоричен, че велосипедите не са само за деца. Дава за пример свои познат -  на над 80 години, който активно кара колело. Дори ходим заедно на преходи, смее се Станимир.

Той е изключително активна натура. Освен колоездач, е планинар, практикува айкидо и джу-джицу. Занимавал се е и с парапланеризъм. Според него връзката между всичко това е близостта с природата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама