Фармация на английски въвежда Медицинският университет в Пловдив

17:58, 02 юли 16 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От тази есен специалността "Фармация" ще се изучава и на английски език в Медицинския университет (МУ) в Пловдив. Досега такава възможност имаше в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина", съобщи заместник-ректорът по учебна дейност на МУ проф. д-р Мария Куклева.

"Засега имаме 65 чуждестранни кандидати от 16 страни, като се има предвид, че кампанията за чуждестранните студенти приключва през септември. Най-много са от Великобритания - 35, и Германия - 10, Гърция, Молдова, Кипър, Ирландия, Нигерия. Досега имахме кандидати от 40 страни, тази година броят на страните беше около 30 за сметка на концентрацията на държави от Европейския съюз като Германия и Италия", съобщи още заместник-ректорът по учебна дейност.

За втора поредна година чуждестранните студенти ще имат един месец интензивно изучаване на български език, което улеснява комуникацията в социалната среда и с пациентите.

Около 30% са чужденците сред студентите в МУ, като 26 на сто от записващите се идват самостоятелно, като са научили за пловдивското висше учебно заведение от свои познати и от интернет. "Имаше публикации в чуждестранната преса и във вестник "Гардиън" през учебната година, където наши чуждестранни студенти споделиха своя опит. Наскоро сключихме договори с две болници в Гърция - една в Солун и една в Атина, където нашите студенти чужденци могат да проведат летните стажове в своята страна. Имаме намерeние подобна идея да осъществим и в Германия. Провеждаме различни курсове с лектори от Великобритания, където английски лекари запознават нашите студенти с условията на работа там", сподели още проф. Куклева.

Тази година трима кандидат-студенти се борят за едно място в МУ - Пловдив, където очакват между 1600 и 1800 кандидат-студенти за държавната поръчка.

"За разлика от другите университети, които споделят, че имат по-малък брой кандидати заради демографския проблем и по-малкия брой завършващи средно образование, ние устойчиво поддържаме добро ниво и очакваме достатъчно голям брой кандидати", заяви още проф. Куклева.

Първият изпит е по биология и ще се проведе на 4 юли, а по химия е на 11 юли. Тази година изпитът по биология ще бъде по-кратък, защото ще е под формата на тест. От следващата година изпитът по химия също ще бъде тест със задачи. Ще бъде изготвено помагало и ще има пробен изпит по химия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама