България да търси дълбока интеграция, ако Великобритания излезе от ЕС, съветва експерт

21:34, 02 юли 16 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-добрият сценарий за България при реално излизане на Великобритания от ЕС, е да бъде със страните-членки, сред които интеграционните процеси ще се задълбочат. Това каза директорът на Европейския институт у нас Борислав Мавров в интервю за София Topnovini.bg.

"За България ЕС на няколко скорости не е много добър сценарий, но на мен ми се струва, че това е единственият реалистичен сценарий. Въпреки всичко, дори да се тръгне към формата ЕС на две и повече скорости, България непременно трябва да потърси своя интерес към групата на страните, които искат по-дълбока интеграция", каза още Мавров

По думите му по-дълбоката интеграция би помогнала на България да преодолее много тежки дефицити, които има в българското общество и по отношение на съдебната система, и по отношение на корупция и още други. Според него обаче е нереалистично да се говори, че ЕС може да се поеме по пътя към създаване на свръхдържава, защото" има една не малка група от държави, за които това би било притеснителен сценарий и ще предизвика обратен ефект - тръгването към свръхдържава ще ги стимулира да мислят повече за излизане от ЕС". 

Мавров изрази съгласие с позицията на премиера Борисов, че страната ни трябва да отлага приемането на еврото и сподели притеснението на минситър-председателят, че излизане на Великобритания ще повлияе на кохезионните фондове. Приемане на еврото ще доведе до някакво ограничение на средствата, които биха постъпили в България по линия на кохезионните фондове, коментира директорът на Европейския институт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама