Нивото на р. Дунав при Русе се понижава

06:53, 04 юли 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на р. Русенски Лом в долните течения.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес краткотрайни повишения са възможни в долните течения на  реките Вит и Осъм, вследствие на оттичане.

На 4 и 5 юли в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на реките в басейна- първия ден във водосборите, разположени западно от р. Янтра (Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра), втория ден - във водосборите,  разположени на изток от р. Огоста (Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом).

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества за 4 и 5 юли ще бъдат около и под средномногогодишната стойност. Днес и утре се очакват краткотрайни повишения във водосбора, като по-съществени ще са във водосборите на реките: Росица, Джулюница, както и на основната река при гр. Велико Търново. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 4, 5 и 6 юли ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. В периода 4-6 юли са възможни краткотрайни повишения главно във водосбора на Черни Лом,  на 4 юли в горните части, а от 5 юли и в долните. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на р. Дунав при Русе се понижава. Прогнозата за водните стоежи за 5 юли е за спадане с 28 cm, очаквано ниво - 382 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама