Австрийски професор спасява от ампутация крак на диабетик

07:23, 04 юли 16 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Високоспециализирана процедура, приложена в университетската болница „Света Марина“, ще спаси от ампутация крака на 69-годишен пациент от Варна. Тя ще бъде извършена от проф. Томас Холценбайн, ръководител на клиниката по съдова хирургия към университетската болница в Залцбург, и проф. д-р Веселин Петров, ръководител на клиниката по съдова хирургия във варненската болница.

Това е специфична и рядко извършвана процедура при увреждане на най-малките артерии на крайниците от диабетна ангиопатия, съпроводена от развитие на некрози и рани по диабетното стъпало. Операцията е предназначена за спасяване на застрашен от ампутация долен крайник, и изисква високоспециализирана микросъдова хирургична техника и инструментариум, както и специална подготовка и голям хирургичен опит в това направление.

От 14 ч. днес в зала „А“ на болницата проф. д-р Томас Холценбайн ще изнесе и академична лекция на тема"Съдова хирургия - дистални байпаси при диабетици" и ще демострира някои по-редки и интересни клинични случаи от неговата практика. Лекцията ще бъде на английски език и е отворена за преподаватели, студенти и докторанти, както и  за всички, които се интересуват от темата, уточниха от Медицинския университет във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама