Ученик на Караян дирижира във Варна Румънския национален симфоничен оркестър

10:16, 04 юли 16 / Култура 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искрящ брилянт в 90-годишната музикална корона на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ е гастролът на един от най-забележителните европейски оркестри - Румънския национален симфоничен оркестър, воден от своя знаменит диригент, маестро Кристиян Мандял. Концертът на гостите от северната ни съседка е включен в основната програма „Симфонична и камерна музика“ днес от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Солист е виолончелистът Стефан Казаку.

Стилна програма, съставена от най-доброто в европейската музикална класика, ще зарадва почитателите на първокласното изкуство: Сергей Прокофиев - Симфония № 1 „Класическа“, Пьотр Илич Чайковски - „Вариации „Рококо“, и Феликс Менделсон - Симфония № 4 „Италианска“.

От основаването през 2008 г. до днес под ръководството на Кристиян Мандял, който е административен и артистичен директор, Националният симфоничен оркестър на Румъния за рекордно кратко време се превръща в нещо повече от обикновен ансамбъл. Той обединява най-талантливите музиканти, които искат да създават на основата на ясно установени критерии за иновативност и изящество съвършено музикално изкуство и да бъдат духовни посланици на дълголетните музикални традиции на своята страна по света. Признат за най-добрия оркестър на Румъния през последните години, съставът се утвърждава успешно и на международната сцена и получава признанието на музикалните критици като един от най-реномираните оркестри в света.

В основата на състава е Румънският младежки оркестър, а инициатор за създаването на новата формация е виолончелистът Марин Казаку, подкрепен от Фондация „Приятели на музиката - Серафим Антропов“. Така талантливите млади музиканти продължават своята артистична кариера в Румънския национален симфоничен оркестър, суперлативите за който не секват – първокласен оркестър, блестящи концерти в румънския „Атенеум“, на сцената на Международния фестивал „Джордже Енеску“ и на такива световни сцени, като l’Auditorium Parco della Musica в Рим, фестивала Равело, „Концертхаус“ в Берлин и др.

Кристиан Мандял (1946 г.), талантливият и амбициозен ученик на Херберт фон Караян в Берлин и Серджиу Челибидаке в Мюнхен, днес е признат за един от най-значимите диригенти на нашето време. Неуморим и всеотдаен, той работи без прекъсване вече четири десетилетия. Под неговото ръководство филхармонията на Букурещ изживява своя най-голям възход и излиза на международната сцена, превръща се в знакова институция в културната история на Румъния.

Участва във фестивали в почти цяла Европа, в Америка, Азия. Работи активно и със световни артисти от от най-висока класа - цигуларите Максим Венгеров, Франк Петер Цимерман, Шломо Минц, пианистите Кристиан Цимерман, Иво Погорелич, виолончелистът Мсислав Ростропович. Стотици турнета, обширен репертоар като с предимство е музиката на XIX и XX век, 60 премиери на творби от румънски и чуждестранни композитори, включително и лично посветени на него произведения, неуморим популяризатор на творчеството на класика на Румъния Джордже Енеску, номиниран, награждаван многократно - всичко това е свързано с Кристиан Мандял.

Сред 25-те компактдиска с повече от 50 заглавия са и 16 албума със записи на Филхармония „Джордже Енеску”, в това число пълната колекция от симфонични творби на Йоханес Брамс в 9 албума, издадени в Германия и САЩ през 1996 г. по повод 100-годишнината от смъртта на композитора, и пълната колекция от симфонични творби на Джордже Енеску в 7 албума. Неговият запис на Девета симфония от Антон Брукнер с „Хале оркестър“ е обявен за най-добрия запис на музика от Брукнер, правен някога от британски оркестър. През всички тези активни творчески години Кристиан Мандял се ангажира и с обучение и насърчаване на младите музиканти. Води майсторски класове в университетите в Блумингтън и Рутгерс в САЩ, Кралската северна музикална академия в Манчестър, в Музикалния колеж в Токио.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама